Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Medová pohádka pro malé i velké

Muzikál je útočištěm pro mnoho pohádkových postav...Vážení a milí čtenáři našeho serveru, je mým zvykem a upřímnou radou, navrhnout vám, abyste si před přečtením mého článku o pohádkové premiéře muzikálu Kapka medu pro Verunku přečetli i příspěvek předcházející, s tímto muzikálem související. Dozvíte se v něm mnoho o jednotlivých autorech, hercích, realizačním týmu a leccos ze zákulisí, což jistě bude příjemnou předehrou mých myšlenek. V tomto případě se jedná o článek „Koho zachrání kapka medu“ kolegyně Heleny Halouzkové.

...některé z bytostí dokonce přišly přivítat premiérové hosty před divadloMuzikál Kapka medu pro Verunku, jehož slavnostní premiéra se konala 15. září 2012 v Divadle Hybernia, je záležitostí v mnoha směrech výjimečnou. Je to muzikál – pohádka, určený hlavně dětem. Takových, nutno si přiznat, máme v České republice jako šafránu, takže si jejich autorů a herců náležitě važme. Posledním titulem dětského muzikálu byla zimní Popelka na ledě, uváděná v posledních měsících loňského roku v Praze.

Protagonisty vezl na premiéru stylově kočár tažený bujnými ořiPodtitul rodinný muzikál, pod nímž je Kapka medu pro Verunku uváděna, není třeba odsuzovat jako laciné slovíčkaření. Můžeme ho naopak využít jako kladnou nápovědu, jak velmi příjemně, užitečně a chvályhodně prožít čas se svými potomky. Jinak, než tomu v dnešním světě někdy bývá (myslím tím víkendové návštěvy obchodních center, sezení u televize či počítačů, v cukrárnách…). Rozhodně není určen milovníkům hororů, sci–fi nebo teenagerům. Naopak, vnímaví dospělí by se společně s dětmi mohli při jeho doznívání dostat k zamyšlení: „a co my konkrétně s tou naší pošramocenou přírodou a vztahy mezi lidmi uděláme?“

Barbora Rajnišová jako manželka krále Honzy, princ Honza Felix Slováček ml. a král Honza Jiří ZonygaKapka medu pro Verunku je muzikálová pohádka. Je pokračováním tří známých pohádek – O ZlatovlásceO Popelce a Hloupý Honza. Děj vypráví o tom, co se stalo, když se ze Zlatovlásky, Popelky a Honzy stali maminky a tatínkové – královny a králové, a jak pokračují jejich životy s jejich dětmi. Jak se změnilo jejich království, a jaké problémy přináší vládnutí.

Rozdováděná Verunka s rodiči - Zlatovláskou a JiříkemPříběh se točí okolo dvou princů a jednoho myslivce, kteří touží po jedné princezně – Verunce – dceři Zlatovlásky. Vydávají se ji zachránit z hlubokého spánku pomocí kapky medu, kterou ale mohou, jak už to v pohádkách bývá, získat jedině vyřešením mnoha úkolů. A tak se na jevišti prolínají různorodé světy tří království, přírodní nástrahy, dostaneme se až do pekla, k rybníku, mezi víly, čarodějnice, a ke královně Kapesce (proč to nezvyklé jméno mne nenapadá), která rozhodne o medu zachraňujícím Verunku.

Pozor děti! V představení uvidíte i pekelníky!Jako v každé pohádce autoři zachovali podstatu střídání dobra a zla, štěstí a smůly, chytráctví a upřímnosti, ale přidali něco, co běžně v pohádkách nebývá - pokračování. Jak to bylo dál, když si princ vzal princeznu? Co jejich děti, jaké byli? Zažily nějaké dobrodružství? Na tohle odpoví právě tento příběh, v němž je využito magického čísla tři, a také kouzel a optických klamů, čímž se představení obohatí o výrazné vizuální vjemy.Král Miroslav a královna Popelka mají syna Mirka

Muzikál je z mého pohledu určen hlavně dětem mladšího školního věku. Ještě mladší diváci stěží dokáží vnímat a pochopit bohaté střídání obrazů, postav a děje, a mohou tak získat pouze jednotlivé dojmy. K této myšlence mne dovedla nejen moje vlastní úvaha, ale i chování asi čtyřleté holčičky, sedící při premiéře vedle mne, která neustále vyžadovala maminčino vysvětlení „kdo, kdy, kde a proč“.

Kostýmy jsou v Kapce medu skutečně výpravné a velmi pěknéNádherné jsou kostýmy a vizáž herců. Potěší vás všechny od klasických pohádkových zelených vodníčků, přes skřítky a tajemné lesní bytosti, „pankáčové“ čerty až po královny v honosných šatech. Nejkrásnější kostým má však Královna přírodních sil Kapeska. Musím přiznat, že jedna maličkost mě – zástupkyni generace odchované na Třech oříšcích pro Popelku s Libuškou Šafránkovou, vadila. A to přehnaná ozdoba ve vlasech muzikálové Popelky.

Verunka je bodnuta včelou... Kdopak ji zachrání?Scéna – prostě paráda. Tak akorát, vylepšená moderními prvky kulis ale přitom jednoduchá, zajímavé projekce doplňující děj, s obrovskými hodinami, náznakem vody v bažinách a dalšími vychytávkami, které do sebe zajímavě zapadaly. Scéna je variabilní a skoro nepostřehnete, že se proměnila. Jedině doufám, že v dalších představeních už se nebude pouštět do předních řad diváků tolik umělé mlhy, aby nevznikal dojem, že přijde „něco s hvězdičkou“, co nemají děti vidět.

Král Honza (Jiří Zonyga), král Jiřík (Kamil Střihavka), a král Miroslav (Jiří Štědroň) chtějí raději válčit, než se domluvitOceňuji i nenásilné naučné chvilky, kdy se připomíná správné chování k přírodě, lesním bytostem, vzduchu a také náležité zacházení s odpadky.

Co se týče hereckých a pěveckých výkonů si nemohu odpustit myšlenku, proč se protěžují jména jako Kamil Střihavka, Bára Basiková, Jiří Zonyga…, když jejich výstupy nejsou z nejtěžších, ani herecky, ani pěvecky. Jejich úlohu v tomto sehranou chápu za sebe čistě marketingově – jsou to „tahouni“ – ve smyslu „jdeme na Basikovou…“. Tleskám postavě moderně vtipného prince Mirka z Popelkova. To jistě ocenili hlavně rodiče, děti podle mne nemohly některé vtipy pochopit.

Kapeska - královna přírodních sil s jejími poddanými, kteří si stěžují na chování člověka k příroděOd chvíle, kdy jsem věděla, že choreografii tohoto muzikálu dělá Petra Parvoničová, jsem se těšila, jak opět roztancuje i ty největší „dřeva“ mezi herci. Podařilo se jí to skvěle už v muzikálu Casanova, který se v létě hrál na zámku Hluboká. Její neobvyklé choreografické nápady a profesionálně kamarádský vztah k účinkujícím, jsou k nezaplacení a zaslouží si velký obdiv, potlesk, květiny, dary a smekání klobouku, jak tomu bylo na premiéře na Hluboké i v Hybernii. Za mimořádně kvalitní považuji i taneční výkony celé company.

Princové se propadají do bažin - a setkávají se s vládcem tohoto nehostinného místaPřiznávám, že mé postřehy se týkají hlavně záležitostí, které mohu hlouběji posoudit na základě srovnání s jinými muzikály.

Držím palce těm, kteří na premiéře nehráli a s jejichž hereckými výkony jsem se setkala v uplynulé letní sezóně na Hluboké. Myslím tím Jaroslava Kleina – v tomto muzikálu v roli krále Mirka z Popelkova, Míšu Noskovou – vílu Lesanku, Patrika Plesingera – čerta, Honzíka France – vodníčka. Lucie Černíková byla v premiérový den roztomilou princezničkouTito vyjmenovaní jezdili hrát na Hlubokou a současně nastudovávali muzikál v Praze.

Muzikál Kapka medu pro Verunku je muzikálem profesionálním, počínaje autory, přes realizační tým, a konče herci známými, i herci začínajícími a nadějnými. Kamenné Divadlo Hybernia je pro tento muzikálový kus jako stvořené. Na rozdíl od některých jiných muzikálů jsem nebyla v jeho zákulisí, ale věřím, že se při jeho přípravě všichni cítili dobře, a tak mohou svoje příjemné pocity předat i divákům.

Závěrečná společná fotografie premiérového obsazení, kterou si musel zorganizovat náš fotograf MichalTakže rodičové, vy, kdož rozvíjíte u svých dětí divadelní cítění, byť jenom pohledem a poslechem, tedy pasivně v roli diváků, oblékněte svoje ratolesti do večerních šatiček a kravat, umožněte jim býti výjimečnými, sedněte do sametových křesel Divadla Hybernia a užívejte si s nimi krásnou muzikálovou pohádku.
P.S.: Ty slavnostní šaty můžete vynechat, výjimečnost přeci netkví v oblečení, ale je kdesi hluboko v nás, v tom, jací jsme. Víc Vám samozřejmě napoví i muzikál Kapka medu pro Verunku.

Komentáře k článku

avatar Lenka
0
 
 
Krásná recenze, děkujeme, nějak unikla mé pozornosti. Jinak KAPESKA znamená Královna Přírodních Sil, zkráceně KPS, tedy KaPeSka :-)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.