Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Kat Mydlář se představuje v netradičním kabátě

Popravčí módaPremiéra nového muzikálu Kat Mydlář Divadla Broadway se nezadržitelně blíží, a proto nastal čas nafotit všechny jeho aktéry v kostýmech. Kam? Hlavně do programu k představení, ale také na další materiály a samozřejmě i na webové stránky. Akce probíhala 5. i 6. února, každý den s jinými alternacemi rolí. Náš tým se focení zúčastnil v neděli a na rozdíl od jiných autorů zpráv o této události, kteří článek píší pouze na základě tiskové zprávy, byl Musicalnet od začátku až do konce na akci přítomen a vstřebával atmosféru. A že se bylo na co dívat, se dozvíte v následujícím článku.

Krásným ženám málokdo odoláPřestože focení probíhalo od 14 hodin a končilo kolem 19. hodiny, nálada byla i přes delší čekání některých zpěváků poměrně uvolněná a místy i vtipná. Kostýmní výtvarník Roman Šolc se tentokrát musel zhostit obtížného úkolu: stvořit něco, co tu ještě nebylo. A to se mu rozhodně podařilo, ať už se výsledné kostýmy budou těšit divácké přízni či nikoliv. Přestože se děj Kata Mydláře odehrává v 16. a 17. století, kdy se móda ocitá na přelomu renesance a baroka, kostýmy neodpovídají tehdejší době, jsou kombinací historie, postmoderny a troufám si říct, že také sci-fi, a člověk si chvílemi mohl připadat jako na extravagantní módní přehlídce.

Pohled přestarého mužeU Viléma Čoka alias Ferdinanda Vaňury zmíním namísto kostýmu jeho narostlý huňatý vous a knír, právě díky nim totiž dostával od kolegů nejvíce přezdívek, jako například 'Planeta opic' a také byl tím, kdo hýřil různými vtipnými poznámkami. Například se sám pasoval na 'Praotce Čecha', popřemýšlel o hoře Říp a svěřil se, že je mu sto třicet šest světelných let. Poté co se k němu připojila Ilona Csáková jako jeho manželka Žofie, jejíž tmavě fialový kostým s dekorativními listy poukazoval na její vznešenost i na touhu být obdivována, Všudypřítomné pikleji za zvuků cvakání fotoaparátů vyzýval, aby mu vysvětlila Kdo mu vyjel autem z garáže.

Csáková se později fotila ještě s Martou Jandovou, křehkou Dorotkou, láskou Jana Mydláře. Z této scény bylo jasně patrné, že Žofie a Dorotka se v příběhu nebudou mít zrovna v lásce, Csáková si totiž na pomoc vzala lahvičku s jedem, kterou nic netušící Jandové vyprazdňovala do džberu. Vypravěčem i alchymistouOvšem až samo představení ukáže, o co vlastně v této scéně půjde a jaké bude mít následky.

Josef Vojtek ztvární v muzikálu anglického alchymistu Eduarda Kellyho, který velkou část života prožil na dvoře Rudolfa II. v Praze. Eduard KelleyKdo by se domníval, že kostým bude podobný kostýmům alchymistů z muzikálu Golem, velmi se plete. Kelly, který v tomto příběhu zastává zároveň post vypravěče, se chlubí kostýmem zcela jiným.

Při vstupu na scénu na mě Josef zapůsobil jako 'Bivoj' z Českých pověstí a přiznám se, že si alchymistu představuji jako starého zkušeného muže, a ne jako mladíka plného elánu, který na levé paži dává na obdiv velké tetování kobry. Kostým ale možná dozná drobnějších úprav a tetování nakonec vidět nebude.

Marianův Michael JacksonMarian Vojtko byl u focení přítomen nejdéle. Jan Mydlář musel být logicky partnerem více postavám z muzikálu, a tak se na jevišti objevil nejprve v kostýmu, s jehož pomocí na výsledných fotografiích působil mladistvým, nezkušeným a zamilovaným dojmem, jindy mu zase kostým napomohl v tom, aby vypadal krutě a nedostupně.

Když Marian zrovna nefotil, místo do 'Praotce Čecha' se na moment převtělil do Michaela Jacksona a zúčastněným předvedl Moonwalk, který zdařile předváděl například při děkovačce muzikálu Baron Prášil v divadle Hybernia.Drsní hoši

Nejvíce mě překvapily kostýmy mužské company. Kombinace piráta, rugby a hokejového brankáře (mřížový chránič na obličej) mě opravdu zaujala a jsem zvědavá, kde se v příběhu muzikálu tyto kostýmy objeví.

Sladění Marian Vojtko a Marta JandováMřížovitá konstrukce se ale objeví u více oděvů, například u dalších šatů Dorotky, ke které se poté připojil Vojtko v totožném kostýmu, a oba tak tvořili sladěný pár. I z těchto kostýmů se dá vytušit děj díla, které se pod režijním vedením Libora Vaculíka (jenž zastává i funkci choreografa) blíží k premiéře, stanovené na 24. února.

Michael Klang, scénograf tohoto představení, se také činil. Z jeho tvorby mimo scény, které dominují mříže, byly při focení použity katovské meče. Dcera Mydláře to nemá jednoduchéRozhodně nepodléhají kopírování z jiného muzikálu (Tři mušketýři), naopak jsou nesrovnatelně jiné a nemuseli by se za ně stydět ve filmech se sci-fi tématikou (například u filmu Star Wars).

Z ženských aktérek byly také foceny: Kamila Nývltová – ta pro změnu byla focena dlouho, Olga Lounová, která za fotografováním přijela dokonce až z Egypta, Jovanka Vojtková a další.

Z dalších přítomných zpěváků zmíním Petra Koláře, Zbyňka Frice (přišel po skončení Třech mušketýrů ze sousední Hybernie) a Josefa Vágnera. Vyzývavý Jesenius Tito pánové měli v ten den focení poměrně rychle za sebou.

Kromě herců a hereček se na jevišti objevili například maskér Petr Fadrhons, který si pořizoval „profi“ portrétové fotky do maskérny, nebo PR manažerka Martina Jandová, s kterou dorazila i TV Prima.

Kostýmy a výtvarné pojetí scény, dekorací a rekvizit je jedna věc. Ovšem až po premiéře budeme moci posoudit Kata Mydláře v celé kráse, a proto by nikdo toto dílo neměl zavrhnout předtím, než ho uvidí, pokud ho toto kostýmové pojetí nezaujalo. Náš tým si premiéru tohoto muzikálu z dílny Michala Davida nenechá ujít. A co vy?

 

Finální obsazení jednotlivých rolí
Jan Mydlář
(chrudimský, později pražský kat)
Daniel Hůlka
Bohuš Matuš
Marian Vojtko
Zamračený Zbyněk Fric
Jan Jessenius
(Mydlářův spolužák a přítel)
Zbyněk Fric
Petr Kolář
Ladislav Spilka
Magistr Eduard Kelly
(alchymista, vypravěč)
Bohouš Josef
Josef Vojtek
Žofie Pešanová
(hospodyně A. Vaňury,
pak manželka jeho bratra)
Kateřina Brožová
Ilona Csáková
Olga Lounová
Zamyšlená Olga Lounová
Dorotka
(Mydlářova první láska)
Alžbeta Bartošová
Radka Fišarová
Marta Jandová
Ferdinand Vaňura
(Adamův bratr, chrudimský purkmistr)
Vilém Čok
Martin Pošta
Tomáš Trapl
Mandalénka
(Mydlářova a Dorotčina dcera)
Lucie Černíková
Kamila Nývltová
Zdenka Trvalcová
Katova choť
Jan Jessenius ml. Daniel Barták
Tomáš Beroun
Tomáš Löbl
Josef Vágner
Bětuška
(Mydlářova manželka)
Ivana Jirešová
Luďka Kuralová
Markéta Procházková
Lea
(cikánka)
Gloria Fricová
Kristina Kloubková
Ladná Glorie Fricová
Dámská company Lenka Bílková, Adéla Hájková, Johana Hájková, Michaela Josková, Jovanka Vojtková, Libuše Vojtková
Pánská company Matěj Cichra, Jiří Flekač, Martin Goga, Radek Hub, Martin Kolda, Michal Kolda, Jiří Marek, Jiří Minařík, Václav Procházka, Ivan Svyatkin, Jan Tenkrát, Vojtěch Vlasák

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.