Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Ondřej Ruml byl hostem koncertu Lucie Šoralové

Půvabná Lucia nás již tradičně přivítala nad střechami PrahyKoncerty Lucie Šoralové a její kapely La Alma v literární kavárně Černá labuť v ulici Na Poříčí se již pomalu stávají tradicí. Nejinak tomu bylo i v úterý 3. 5. 2011 ve 20.30 h. Kdo vyjel výtahem až do osmého patra, čekalo ho na pozadí snášejícího se soumraku nad úchvatnými panoramaty Prahy nejen příjemné prostředí kavárny, spousta skvělé muziky, ale i velmi milý host, Lucčin kolega na prknech, která znamenají svět – Ondřej Ruml.

Kapela La Alma dokáže vytvořit správnou šansonovou atmosféruKapela La Alma ve složení Aleš Háva (piano), Matěj Černý (kontrabas) a Michal Mihok (akordeon), nastoupila ve výborné formě a celý večer jim to krásně šlapalo. Totéž se samozřejmě dá říct o samotné hlavní aktérce Lucii Šoralové, které to dnešní večer nejen krásně zpívalo, ale která si celý večer i svým příjemným a vtipným způsobem, jak už se také stalo zvykem, sama moderovala. Lucia má dar navázat s publikem bezprostřední kontakt, a tak v hledišti nebylo človíčka, který by se necítil jinak než příjemně.

Lucia zhudebnila několik textů Michala HoráčkaV první polovině pořadu jsme si mohli poslechnout jak již osvědčené písně z Lucčina autorského pera například „Nie son len tak“, nebo písně, u kterých Lucia zhudebnila texty Michala Horáčka – „Vítejte poutníci“ či „O lásce, cti a kuráži“. Mohli jsme si také poslechnout novinku „V nedohledné dálce cíl“. Z autorského pera osvědčené dvojice Petr Hapka / Michal Horáček zazněly „Vana plná fialek“, „Kolotoč“, a třeba „S cizím chlapem v cizím pokoji“, kterou Lucia zpívala v lyrikálu Kudykam ve Státní opeře Praha, kde ztvárnila hned dvě role – Martinu a právě Cizí ženu.

Hostem večera byl Lucčin kolega Ondřej RumlPoté už Lucia pozvala před mikrofon svého hosta Ondřeje Rumla. Ondřej s Lucií spoluúčinkuje například v muzikálu Johanka z Arku, vidět jste je mohli společně také v hlavních rolích lyrikálu Kudykam. V něm Ondřej ztvárnil roli Martina, a tak jsme si mohli poslechnout a zavzpomínat (neboť Kudykam ve Státní opeře již měl svou derniéru) na jeho nezapomenutelnou píseň „Havrani na sněhu“. A tak si všichni milovníci tohoto díla mohli zase jednou nechat lítat krásný mráz po zádech...

Lucia a Ondřej spolu ztvárnili několik hlavních rolí, ukázky jsme si mohli na koncertě vyslechnoutV nostalgické náladě jsme pak ještě chvíli zůstali, když nám Ondra, tentokrát vydatnou pomocí Lucie, zazpívali duet „Přišlo mi to vhod“ ze stejného díla autoru Petr Hapka a Michal Horáček. Svůj blok Ondřej zakončil finálovou písní z Kudykamu „Tante cose da veder“. Jak se nám pak přiznal, tuto píseň už po derniéře představení nemá tolik příležitostí zpívat, takže si ji po delší době opravdu užil. A my, nadšené publikum samozřejmě s ním! Horáčkův text této písně patří k tomu nejlepšímu, co z jeho autorského pera vyšlo. A Ondřej píseň podal vskutně excelentně!

Lucia svůj temperament rozhodně nezapřePo přestávce došlo na další villonské balady a šansony, ve kterých jsme si mohli vychutnat opět několik textů Michala Horáčka, které Lucia zhudebnila. Jak sama říká, její písně jsou všechny smutné a patetické a některé úchylné. Slovo „úchylné“ je ovšem poněkud zavádějící, neboť úchylnost těchto písní spočívá ve vybočení ze zaběhlých hudebních postupů. A tak Lucčiny „úchylné“ písně hýří neobyčejnými a netradičními muzikantskými lahůdkami a vychytávkami, jako jsou například glissanda nebo vyluzování různých zvuků, které píseň patřičně a mnohdy velmi překvapivě a vtipně okoření.

Lucia si večer i sama velmi vtipně moderovalaVe druhé části koncertu jsme si mohli poslechnout i dvě písně z repertoáru Zuzany Navarové, která byla pro Luciu vždy velkým vzorem a oblíbenou autorkou i interpretkou. Byly to „Kytička“ a „Lajla tóv“, a všichni přítomní si tak rádi na Zuzanu zavzpomínali. V závěru koncertu nás Lucia překvapila úplnou novinkou – písní „S díky Karlu Škrétovi“ (text opět Michal Horáček), která byla překvapivě zkomponována ve 5/4 rytmu. Lucia za ni tedy sklidila zasloužený a obdivný potlesk nejen jako zpěvačka, ale i jako autorka hudby.

Lucia se za Ondřejovou kytarou skoro ztrácelaKomorní koncert Lucie Šoralové uběhl příliš rychle a nikomu se nechtělo domů, a tak si diváci samozřejmě vytleskali ještě přídavek. Lucia se rozhodla, že zazpívá ještě jednu cikánskou písničku a sama se doprovodí na kytaru, kterou si vypůjčila od Ondřeje. Když jí Ondra kytaru vkládal do klína, drobná Lucia se velmi podivila nad tím, jak je kytara obrovská. A Ondra to pohotově oglosoval: „Lucko, musím tě ujistit, že tohle je úplně standardní velikost..." Pochopitelně tím způsobil u diváků doslova záchvat smíchu. Ale to už byla opravdu poslední píseň a rozloučení.

Ondřej a Lucia připravili divákům skutečný zážitekKdyž jsem později vystupovala z metra na Václavském náměstí, dva kroky přede mnou kráčela jedna slečna s mobilem na uchu a telefonovala. Tak hlasitě, že se to nedalo neslyšet: „Tak jsem dneska byla na super koncertě a moc jsem si to užila! Šoralová byla naprosto skvělá a byl tam taky Ondřej Ruml, a to byla úplná bomba, já jsem nečekala, že tam taky bude… a kapela taky super, prostě to byla fakt špica!“ Tak jestli si takhle užili koncert všichni diváci, nelze aktérům než pogratulovat. Byl to vskutku zážitek, na který se hned tak nezapomíná.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.