Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Villonské balady a jiné šansony Lucie Šoralové

Okouzlující Lucia Šoralová vítá návštěvníky na svém recitáluV rámci Česko-Slovenského festivalu "Podzimní let Černé Labutě" k 10. výročí Café Teatru Černá Labuť se dne 19. 10. 2011 konal koncert muzikálové herečky a skvělé šansoniérky Lucie Šoralové. Pokud vyjedete vedle známého obchodního domu Bílá Labuť výtahem do osmého patra, ocitnete se v kavárně Černá Labuť. Nádherný prostor připomíná koráb, který pluje nebem nad střechami Prahy. Ten večer bylo venku nevlídno, ale na to každý ihned zapomněl a nechal se unášet hřejivou atmosférou a nádhernými melodiemi.

Doprovod obstarala kapela La Alma a její složení šansonu rozhodně slušíLuciu doprovází skupina La Alma ve složení Aleš Háva (piáno), Matěj Černý (kontrabas) a Michal Mihok (akordeon). Spojení těchto nástrojů a civilního zpěvaččina projevu bylo dokonalé a šansonu moc sluší. Lucia celým večerem velmi mile provázela. Každou píseň uvedla zajímavou historkou, a tak nebyl v sále nikdo, kdo by se tam necítil příjemně. Po přivítání basisty Matěje mohl koncert začít romskou písní.

Lucia dokáže nadchnout posluchače svým osobitým projevemPořad byl sestaven ze zhudebněných villonských balad a šansonů. Villonská balada je lyrický básnický útvar, který se nazývá podle jejího zakladatele Françoise Villona. Tato báseň je složená ze 4 strof. První 3 strofy se skládají ze 7-12 veršů, poslední strofa obsahuje poslání a má 4-6 veršů (o polovinu méně). Poslední verše v jednotlivých strofách se opakují jako refrén. Villonská balada je založena na kontrastech tzn. protikladech. V Česku tuto formu balady použil např. Vítězslav Nezval. Ve svém projektu Kudykam (2009) použil villonskou baladu Michal Horáček.

Hostem večera byl Luciin kolega z několika muzikálů Ondřej RumlVe Švandově divadle se připravuje na příští rok nový projekt – Český kalendář, kde budou villonské balady Michala Horáčka interpretovat například Lucia Šoralová, Karel Dobrý, Ondřej Ruml nebo František Segrado. A proto Lucia právě na svém koncertě zařadila písně jako „Vítejte poutníci, do srdce Evropy“, kterou uvedla vtipně slovníčkem výrazů, abychom se ve specifickém žargonu neztráceli, „O lásce, cti a kuráži“, „Nakonec přijde začátek“ či „Yes, you can“.

Lucia a Ondra nám předvedli překrásný duet – jednu ze zhudebněných villonských baladPoté přizvala na pomoc svého hosta a kamaráda Ondřeje Rumla. Ondra s Lucií vystupuje v muzikálu Johanka z Arku a také v lyrikálu Kudykam. Společně nám předvedli spojení beatboxu a temperamentního zpěvu ve skladbě s orientálními motivy „Púšť“. Poté Ondřej zazpíval další villonskou baladu „Spát ve dne, zpívat po nocích“, kterou bude možno slyšet v pořadu Český kalendář a následoval překrásný duet „Nachytaná v nedbalkách“. Tyto písně zazněly premiérově právě v Černé Labuti.

Lucia každou píseň naplno prožívá a nešetří emocemiPo přestávce Lucia připomněla osvětový projekt „Život na druhou“, který vznikl ve spolupráci pacientské organizace LYMFOM HELP, o.s. a Nadace pro transplantaci kostní dřeně, osobně ho podpořila fotografka Sára Saudková. Mohou se do něj zapojit lidé, kteří překonali onkologické onemocnění, a podařilo se jim po léčbě přivést na svět dítě. Došlo i na vzpomínky, Lucia zazpívala nádherné skladby své oblíbené zpěvačky Zuzany NavarovéA po tomto vyprávění následoval vzpomínkový blok písniček.

Lucia zazpívala dvě skladby od úžasné zpěvačky Zuzany Navarové, a tak jsme mohli slyšet „Kytičku“ nebo píseň na dobrou noc „Lajla tóv“. Současně zavzpomínala písničkou „Jesenná“ na svého strýce Jaro Filipa, slovenského hudebníka, skladatele, humoristu a herce, který spolupracoval s pány Milanem Lasicou a Júliem Satinským a také s Richardem Müllerem.

A pomalu se blížil závěr koncertu, který opět patřil villonským baladám. ZPro Lucii byla Ondrova kytara poněkud velká, po chvíli nástroj odložila a dozpívala bez hudebního doprovoduazněly písně smutné, patetické, ale i radostné – „A staré rány nebolí“, „Štědrý večer“ „S díky Karlu Škrétovi“, kterou nazpívala pro Český kalendář Lenka Dusilová, a jak podotkla Lucia, nejveselejší balada „Kejklíři“. Spokojení diváci si samozřejmě vytleskali přídavek, a tak si Lucka půjčila od Ondřeje kytaru a pobavila přítomné popovou a podbízivou písničkou. Po chvilce ale drnkání na tento nástroj vzdala se slovy, že je příliš velký, a dozpívala bez hudebního doprovodu. Na úplný závěr si celý sál s chutí zazpíval „Čerešně“, které známe v podání paní Hany Hegerové.

Příjemné prostředí kavárny je pro takovéto komorní koncerty ideálníTento recitál v kavárně Černá Labuť byl pravděpodobně jednou z posledních příležitostí vidět Luciu před radostnou událostí, která ji zanedlouho čeká. A tak jí nyní přejeme především hodně zdraví a radosti. Ať vše dopadne tak, jak má. A po Novém roce se budeme opět těšit ať už na koncerty, muzikálová představení nebo třeba na nový pořad ve Švandově divadle.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.