Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

TAJEMSTVÍ zůstává tajemstvím

Tvůrčí tým na tiskové konferenci

Daniel Landa poodhalil roušku svého TAJEMSTVÍ, když na tiskové konferenci v Divadle Kalich zveřejnil kompletní herecké i nástrojové obsazení (viz konec článku). Tvůrčí tým se oproti druhé pražské inscenaci Krysaře příliš nezměnil. Sám je autorem námětu, libreta, textů a hudby, jeho žena Mirjam bude opět režisérkou, rovněž výprava zůstává v rukou Václava Mikuleho (zajišťoval mj. výpravu i pro muzikály Jesus Christ Superstar, Evita, Hamlet, Galileo, Les Miserables, Cats), o hudební nastudování se stará Vlastimil Bičík.

Pohled do orchestřiště

Svůj muzikálový debut Krysař uvedl Daniel Landa již před dlouhými osmi lety v divadle Ta Fantastika, nyní však evidentně natrvalo zakotvil v Divadle Kalich. Speciálně pro muzikál Tajemství v něm byl vytvořen nový prostor - orchestřiště (vznikl přestavbou bývalé zkušebny), takže se zde můžeme poprvé těšit na živý doprovod při každém představení - při Krysaři živě doprovázel pouze klavír a housle, zbytek byl half-playback.

Pepa 'Kabát' Vojtek a Lucka VondráčkováDaniel Landa nakonec zůstane nehrajícím autorem. Jak prohlásil: "Dnes už bych si na moc rolí netroufl. Ty role jsou všechny moje děti, takže je mám rád všechny. Ale na druhou stranu jsem rád, že v tom hrát nemusím, protože je to skutečně velice náročné a myslím si, že bych se tam možná ani na nic nehodil."

Cesta k Tajemství byla značně klikatá. Po Krysaři začal Daniel Landa připravovat gangsterku Sršeň (které se prý v budoucnosti dozajista také dočkáme), potom se v Divadle Kalich dohodnul na zpracování námětu Sedmá pečet Ingmara Bergmana. Když švédští majitelé autorských práv nereagovali, pustil se do muzikálu Rytíř, smrt a ďábel inspirované slavnou mědirytinou Albrechta Dürera, aby se nakonec definitivně rozhodl pro Tajemství.Jana Vaculíková (Kamila) a Tomáš Trapl (Martin)

Při snaze o co nejpřesnější žánrové vymezení (poté co zavrhl škatulku s nápisem "neofolkový muzikál") nazval Daniel Landa své dílo muzikálovým dramatem, aby jej podle svých slov odlišil od popových oper a středně proudých titulů, které dominují pražské muzikálové scéně. Osobitý názor Daniela Landy na hodnotu mainstreamu muzikálů uváděných v současné době v Praze a umělce v nich účinkující si můžete přečíst zde. Bude se spíše jednat o "film na jevišti", činohra a hudba budou zastoupeny rovnoměrně, taneční složka bude zcela potlačena (všimněte si, představení nemá choreografa!)

Představení náčrtů scényPřestože prakticky veškerá fakta o muzikálu jsou pod přísným informačním embargem, alespoň něco málo o námětu autor prozradil. Veskrze ponurý příběh začíná na dušičky (z Landova alba Best of bude použita píseň "Dušičky") a vypráví o pátrání po velikém tajemství. Hlavní hrdinka Eliška si postupně uvědomuje, že se kolem ní začínají dít záhadné věci a začíná pátrat po jejich příčině. Mystické tajemství budou diváci odkrývat společně s ní. Co se týká scény, střídat se budou nejen exteriéry a interiéry, ale i současnost, středověk a vize aktérů příběhu.

Tajemství od Zdeňka KopáčeDalším krokem k poodhalení Tajemství byly dvě písně: první v podání vynikající Jany Vaculíkové (začínala v Městském divadle Brno, v Kalichu ztvárnila hlavní role Ofélie v Hamletovi, Agnes v Krysaři), druhá sborová.

Slavnostní premiéra Tajemství je naplánována na 31. 3. 2005, ale i po ní Tajemství zůstane tajemstvím a odhalit ho budete muset na vlastní oči v Divadle Kalich, kde se bude hrát šestkrát týdně od středy do neděle.

Jako bonus pro vás připravil Michal Škvor video ukázku z tiskové konference, která je zároveň upoutávkou na muzikál Tajemství.

Zde si můžete prohlédnout úryvek z tiskové konference a ukázku jedné z písní v podání Jany Vaculíkové.

To, že je muzikál Tajemství stále ještě ve stádiu rozpracovanosti, bylo evidentní i z komentáře Daniela Landa k oběma prezentovaným ukázkám: "Buďte prosím Vás tolerantní, teď Vám ukazujeme dřevěný špalíček se třemi zářezy, který nevypadá nijak a tvrdíme, že to bude Spejbl. Ale bude to Spejbl! I když to tak zatím nevypadá…"

Herecké obsazení:
Eliška: Lucie Vondráčková, Zuzana Norisová, Michaela KuklováÚčinkující…
Jan: Jiří Langmajer, Filip Blažek, Jan Dolanský
Anežka: Lucia Šoralová, Michaela Horká
Soused: Ivan "Vařečka" Vodochodský, Henrich Šiška, David Matásek
Temný: Martin Dejdar, Vladimír Marek, Daniel Rous, Petr Dopita
Martin: Tomáš Trapl, Josef Vojtek
Kamila: Linda Finková, Elin Špidlová, Jana Vaculíková
Bobo: Martin Sobotka, David Suchařípa
Polda 1: Richard Tesařík, Ivo Hrbáč, Patrik Plešinger
Polda 2/Jiří: Michal Pleskot, Ladislav Spilka
Další ženské role: Petra Páchová, Athina Langoská, Renáta Podlipská, Iva Urbanová, Petra Sladká, Jitka Charvátová, Hana Pokorná
Další mužské role: Martin Bačkovský, Petr Macháček, Petr Kutheil, Robert Hlavatý, Michal Kunt

OrchestrOrchestr…:
Bicí a perkuse: Marek Žežulka, Miki Nopp, Karin Kondelíková
Piano a keaboard: Vlastimil Bičík, Petr Hostinský, Robert Fuks
Baskytara a housle: Jan Alán, Jan Lstibůrek
Kytara: Karel Bárta, Jiří Janouch, Jan Šobr, Ludvík Kulich
Housle: Michael Romanovský, Vladan Malinjak, Monika Romanovská, Václav Sloup
Cello: Roman Petrof, Ivan Tatar, Matěj Kučera
Flétna: Helena Mochanová, Katarína Karasová, Eva Fikrová
Pozoun: Martin Líska, Jan Šatra

Video a fotografie Michal Škvor, text Antonín Krása

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.