Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Život je kabaret…

Sally Bowles se zamilovala do hlasu anglického gentlemana…… je asi nejznámějším sloganem z písně, která se zpívá v muzikálu Kabaret. Není však tím jediným, kvůli čemu byste měli na toto představení zajít. Skvělá atmosféra, prostředí berlínského kabaretu a silný příběh na pozadí hákového kříže - to je Kabaret. Zvítězí láska nebo nacistická ideologie? Recenzi tohoto představení, ve kterém září Daniela Šinkorová jako kabaretní zpěvačka a tanečnice Sally Bowles Vám přinášíme v našem článku.

Cliff Bradshaw, anglický spisovatel  (B. Kotiš) se ve vlaku do Berlína seznamuje s Ernstem Ludwigem, německým nacionalistou (M. Bačkovský)Muzikál Kabaret autorské dvojice Kander - Ebb (mj. Chicago, Kiss of the Spiderwoman, New York, New York) se hraje v krásných prostorách Divadla J. K. Tyla v Plzni. V hlavní roli září Daniela Šinkorová jako kabaretní zpěvačka Sally Bowles. Kit Kat klub, kde Sally vystupuje, je místem, kde se lidé baví, zároveň je však i zrcadlem světa, ve kterém se klaunství a absurdita staly základním životním pocitem.

Sally Bowles (D. Šinkorová) tančí a zpívá v Kit Kat klubuPříběh začíná na Silvestra 1929 v kabaretu jménem Kit Kat klub. Stylově všechny přivítá kabaretiér (Vlastmil Korec). A spolu s kabaretiérem sledujeme příjezd mladého amerického spisovatele Cliffa Bradshawa (Bronislav Kotiš) do Berlína. Ve vlaku se seznamuje s Němcem Ernstem Ludwigem (Martin Bačkovský), který mu poradí ubytování v penzionu slečny Schneiderové (Stanislava Topinková-Fořtová).

… a na Silvestra 1929 se s ním v Kit Kat klubu sblížilaErnst zavede Cliffa do Kit Kat klubu, kde jako hlavní hvězda vystupuje Angličanka Sally Bowles. Cliff sleduje její vystoupení a ihned se do Sally zamiluje. Po představení ji volá, a Sally je nadšená - opět slyší angličtinu. Cliff se jí vyzná a Sally jeho city opětuje. Opustí svého dosavadního přítele a mecenáše Maxe a odstěhuje se ke Cliffovi. Zároveň tím ale ztratí práci v klubu. Cliff je jejím příchodem velmi překvapen, ale nakonec u něj Sally - i přes protesty slečny Schneiderové - může zůstat.

Pan Schultze (F. Dvořák) miluje slečnu Schneiderovou (S. Fořtová-Topinková)Souběžně s milostným vztahem Cliffa a Sally se rozvíjí i vztah slečny Schneiderové a pana Schultze, židovského obchodníka s ovocem, který v penzionu bydlí. Cliffovi se nedaří psaní a tak přijme od Ludwiga práci - pašování politických materiálů z Paříže. Sally zjišťuje, že je těhotná a přes počáteční šok začínají s Cliffem svatbu a další společný život. Pan Schultz oznamuje zasnoubení se slečnou Schneiderovou, aby zachránil její čest před prostitutkou Kostovou. Slečna Schneiderová je tedy s panem Schultzem zasnoubena a chystají oslavu.

Zásnuby pana Schultze se slečnou Schneiderovou poznamenal rasistický výrok Ernsta LudwigaPrávě na jejich zásnubách však Ernst Ludwig odkrývá svou pravou tvář - je totiž nacistou. Ve svém antisemitském projevu varuje slečnu Schneiderovou před sňatkem s panem Schultzem - člověkem neárijského původu, se kterými chtějí ti Němci "správného" původu zatočit. Společně s prostitutkou Kostovou (Michaela Havlíčková) pak zpívají píseň "Vítězství nám zítřek dá" jako předzvěst budoucí moci nacistů. Těmi je nakonec zaplněna celá scéna.

Prostitutka Kostová (M. Havlíčková) zpívá spolu s Ernstem Ludwigem píseň Sally je z Ernstem nadšená. Cliff, který četl Hitlerův Mein Kampf a ihned pochopil zrůdnost nacismu, je šokován a snaží se Sally otevřít oči. Ta však moc nacistů bagatelizuje a odmítá pochopit skutečný stav věcí. Cliff odmítá pro Ernsta dál pašovat materiály, i když se Sally peníze potřebují. Z obavy o budoucnost svého penzionu zruší slečna Schneiderová zasnoubení. Cliff chce opustit Berlín, ale Sally se chce vrátit zpátky do Kit Kat klubu a stát se kabaretní zpěvačkou.

Protože Cliff odsoudí nacistickou ideologii, nechá ho Ernst zmlátit v Kit Kat klubu svými soukmenovciCliff ztropí v klubu scénu a poté co dá Ludwigovi facku je zmlácen nacisty. To ještě uspíší jeho touhu po odjezdu. Sally se v noci vrací domů a Cliff ji přesvědčuje, aby s ním odjela do Ameriky. Sally oznamuje Cliffovi, že podstoupila potrat, nikam s ním nepojede a vrací se jako hvězda vystoupení do klubu. Cliff nakonec odjíždí sám, ale zanechává Sally jízdenku do Paříže a dává jí možnost, aby se sama rozhodla, jak se svým životem naloží.

Sally jde na potrat, Cliff odjíždí z Německa (totéž radí i panu Schultzovi) a Sally se rozhoduje zůstat bez Cliffa v kabaretu Kit Kat…Vlakem však odjíždí sám.
Sally, i když vnitřně zlomená, se vrací do Kit Kat klubu, kde znovu vystupuje jako hvězda kabaretu a publiku zpívá strhující píseň "Život je kabaret", která se stala jejím příběhem. Životním příběhem...

V roli Sally Bowles exceluje Daniela Šinkorová. Nejen že skvěle tančí a výborně zpívá, ale hlavně je i vynikající herečkou. Scéna návratu po potratu domů a loučení s Cliffem je jejím hereckým vrcholem. Zdatně jí sekunduje i Bronislav Kotiš v roli Cliffa.

Kabaretiér (a osud v jedné osobě) Vlastimil Korec provází diváky celým představenímVlastmil Korec roli kabaretiéra zvládl skvěle - s elegancí a vtipem. První výstup Daniely Šinkorové uvedl jako "Thálií ověnčená Sally Bowles". Ovšem chvílemi rušivě působily řečnické otázky kabaretiéra směrem k publiku, kdy se leckdy dočkal odezvy. Například v závěrečné scéně Cliffova odjezdu se ptá diváků, zda odjíždějí a z hlediště se ozve hlasité ne, načež se publikum začne smát, Stará panna Schneiderová (S. Fořtová-Topinková) se ze strachu před nacisty rozhoduje ukončit svůj vztah s židovským obchodníkem…i když to nekoresponduje se situací na jevišti (plačící Sally).

Za zmínku stojí i výkon Stanislavy Fořtové-Topinkové (držitelky Thálie za roli paní Johnstonové v muzikálu Pokrevní bratři za rok 2003). Starou pannu Schneiderovou, majitelku penziónu, která dříve byla krásnou ženou s velkým služebnictvem, ale nyní je sama služkou jiných, zahrála s citem a bravurou. Hlavně ve scéně, kdy se rozhoduje, zda se provdat za pana Schultze,a kdy zpívá svou jedinou sólovou píseň.

… panem Schultzem (F. Dvořák), který naivně doufá, že nacismus je jen malým neškodným hnutím, které časem samo pomineFrantišek Dvořák jako Schultz dokázal citlivě ztvárnit naivitu staršího Němce, který si (jak se později ukáže) naivně myslí, že nacismus je jen další malé hnutí. To, že tomu tak není, se ukáže, až když ho kvůli jeho původu opustí slečna Schneiderová.

Po děkovačce, která vyvrcholila standing ovation, se na scéně ukázal i Roman Meluzín, režisér představení a umělecký šéf souboru muzikálu a operety.

Roman Meluzín gratuluje Daniele Šinkorové k získání Thálie 2004 právě za tuto roliVždyť představení Kabaretu 23. dubna bylo první po udělování cen Thálie, kde Daniela Šinkorová získala právě za roli Sally Bowles nejvyšší ocenění v kategorii opereta, muzikál a jiný hudebně-dramatický žánr.

S jeho slovy, že výkon Daniely Šinkorové v této inscenaci nemá na české muzikálové scéně obdoby, nelze než souhlasit.

Závěrečná děkovačka uzavřela zajímavé představeníMuzikál Kabaret v Divadle J. K. Tyla v Plzni je důkazem toho, že kvalitní divadlo se dá dělat i mimo Prahu a s absencí většího počtu "hvězdných" jmen. I když v Plzni určitě několik budoucích hvězd jistě mají. Jednoduchá ale zajímavá scéna, nápadité kostýmy, promyšlený light design, a vynikající výkon Kabaretiéra, Sally a Cliffa jsou velkým plus této inscenace.
Tento Kabaret je povinností pro každého milovníka muzikálového divadla.

Fotografie Michal Škvor, text Veronika Břešťanová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.