Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

"Když už pro lidi zpívám, tak je musím mít ráda " říká Ester Ládová

Ester LádováEster Ládová se narodila 11. 8. 1980 v Ústí nad Labem. Všeobecně známou se stala až díky soutěži Miliónový pár a následné aféře s erotikou. Já osobně jsem Ester potkal poprvé v projektu Všechno na Mars. Kromě svých vnad mě zaujala barvou hlasu a čistotou přednesu. Projekt však skončil dříve než se pořádně rozjel, a proto jsem ji potkal až na konkurzu do muzikálu Děti ráje. I zde zpěvem překvapila všechny přítomné a jelikož je vnímána většinou negativně, rozhodl jsem se s ní právě proto udělat rozhovor. Zde je.

Při jedné akci na diskotéceJak ses stala zpěvačkou?
Já jsem po tom toužila od šesti let. Byl to můj sen, taková moje vize, něco, co jsem si vždycky přála a snažila se toho dosáhnout. Dlouhá léta jsem neměla štěstí. A pak jsem se stala zpěvačkou bohužel díky skandálu. Ale srdcem a duší jsem byla zpěvačkou vždycky. Dostala jsem šanci tak jako spousta lidí, kteří o tom samém sní a chodí na hodiny zpěvu, a já jsem se jí nevzdala.S dalšími soutěžícími v Miliónovém páru

Takže to bylo jediné pozitivum toho skandálu?
To ano.

Jak hodnotí tvoje písničky osobnosti, které už v hudbě něco dokázaly?
Já nemohu říci, že bych se o tom bavila se spoustou lidí z branže.

A ti lidé, se kterými ses o tom bavila?
Ti všichni mi řekli, že mám na víc, než co jsem do teď nazpívala v "popině". Já chci jít jinou cestou. Se zpěvákem Jarkem Šimkem (nyní píše pár písní pro její nové album)Tohle byla první deska a byla udělaná za dva měsíce, protože na mě všichni tlačili a pospíchali a já jsem akorát odmítla dvě písničky, ke zbytku jsem něco řekla, něco změnila. Já jsem si představovala hudbu, která by ty lidi chytla a něco jim řekla. Aby se u ní uvolnili, nemuseli u ní moc přemýšlet, aby nechali starosti doma a poslechli si to rádi třeba v autě. Aby si u těch pomalých písniček krásně "zaploužili", uvolnili se. Vlastně hudbu tak nějak pro každého. Ale nebylo na to moc prostoru a času, takže bych to ráda dohnala další deskou.

Jak jsem se dozvěděl, tak jsi studovala spíše operní zaměření. S Daliborem Jandou v muzikálu Všechno na MarsJe operní zaměření v popu spíše výhodou nebo nevýhodou?
Asi jak u koho. Já jsem léta chodila na hodiny zpěvu a do školy a učili mě úplně jinak nasazovat nebo dýchat, než jak by se to dalo využít v "popině". Všechno bylo jinak, čili já se to teď učím. Jsou to moje první kroky a vidím to tak, že mám před sebou dlouhou cestu. Ani jsem neočekávala, že bych se přes noc stala hvězdou a všechny chytla, i když sen to samozřejmě byl, ale půjdu dál a budu se snažit být samozřejmě co nejlepší.

Jak ses dostala k muzikálu?
K muzikálu jsem se dostala tak, že přišla jednou nabídka od Dalibora Jandy. S Michalem Davidem na konkurzu do muzikálu Děti rájeJá už jsem delší čas po tom pokukovala a říkala jsem si , jaké by to asi bylo, kdybych to zkusila. Jestli bych to všechno zvládala dohromady. A byla jsem celkem zvědavá. A když přišel potom Dalibor Janda, tak pro mě to byl člověk, jehož písničky jsem znala a líbily se mi. Líbil se mi jeho hlas, tak jsem si říkala, že má zkušenosti, má něco za sebou, pro mě by to byla šance zkusit si muzikál a čekala jsem, že se mi to bude líbit. Těšila jsem se i na kostýmy a tak podobně. Už jako maličká jsem chtěla být princeznou a tahala jsem na hlavě záclony, což taky má ke kostýmům trochu blízko. Chtěla jsem si to zkusit.

O své pocity se musela hned podělit…Teď ses objevila na konkurzu do nového muzikálu Michala Davida Děti ráje. Čím tě oslovil a čím tě oslovila Michalova hudba?
Já se přiznám, že Michalovu hudbu jsem poslouchala už jako malá. Byla rytmická a melodická, což mně se líbí. Takže se dá říct, že Míšovi víceméně věřím, když do toho něco vložil. Takže ho mám ráda jako člověka a měla jsem tu možnost ho trošičku poznat, trošičku s ním poklábosit o životě. To bylo v době, kdy jsem se rozhodovala, s kým dám dohromady své cédéčko, u koho ho vydám. Tenkrát jsme spolu mluvili, dali si kafe a domluvili se na spolupráci někdy v budoucnu. Takže teď možná ta chvíle nastala a já jsem na to celkem byla zvědavá, takže jsem byla ráda, že jsem byla pozvaná na konkurz. Ale byla jsem hrozně nervózní. Já jsem strašná trémistka. Měla jsem strach, že tam budu jedna z posledních, ale nakonec jsem odcházela s poměrně dobrým pocitem. Četla jsem scénář, který byl na stránkách, a musím říct, ze jsem z toho měla dobrý pocit, že to je takový příběh. A mě příběhy baví, protože život je o příbězích. Jarek Šimek učí hrát Ester na baskytaruTak uvidíme, jak to dopadne.

Na konkurzu byla samozřejmě spousta novinářů. Druhý den vyšlo několik článků. I na našich stránkách je článek o tom konkurzu. A většina z nich zmiňuje, že jsi překvapila a že jsi podala dokonce jeden z nejlepších výkonů ten den. Jak přijímáš takovýto fakt? Je to pro tebe zadostiučinění?
Je to pro mě maličko šok, protože za poslední dva roky dostávám strašně moc ran ze všech stran. A najednou, když přišla slova, která jsou upřímná, tak mě to strašně potěšilo, protože jsem to vůbec nečekala. Pro mě to byloNejkrásnější kostým v muzikálu Všechno na Mars měla Ester Ládová překvapení, že si mě konečně někdo vůbec všimnul a že si řekl "Tak ona nezpívá tak, jak jsme si mysleli. Ono to není tak špatné." Protože si myslím, že mě nespravedlivě odsoudili ještě před tím, než jsem měla možnost ukázat, jak zpívám nebo co zpívám, barvu hlasu. A už předem se mi všichni pošklebovali. Takže jsem cítila jako lvice povinnost je přesvědčit, že to tak není a že by na mě měli celkově změnit názor. Těžko říct, jestli se mi to povedlo, ale zřejmě se o to budu snažit do budoucna, protože si myslím, že moje jméno bylo strašně pošpiněno a já se to budu snažit uvést na pravou míru.

Kromě hodnocení tvého pěveckého výkonu na konkurzu do muzikálu Děti ráje tě Michal David oslovil se zcela konkrétní nabídkou a to nazpívat demoverze dvou nejtěžších árií do muzikálu Angelika. Jak přijímáš tuto výzvu?
Ester má krásné dlouhé vlasy - a hlavně své, ne jako některé další celebrityUrčitě do toho jdu a jsem strašně ráda, že mi to nabídnul. Jsem z toho nadšená a teď se budu jen snažit udělat to co nejlépe a samozřejmě nezklamat.

Pokud bys účinkovala i v roli Angeliky, jakou bys byla Angelikou?
Já se přiznám, že jsem byla takovou malou Angelikou od chvíle, kdy jsem tu sérii filmů viděla. Viděla jsem se v její kůži, ona byla krásná. Když jsem viděla poprvé, jak byla krásně nalíčená, tak pro mě byla ta herečka úplně nádherná žena, čili jsem si říkala, že bych chtěla vypadat jako Angelika. Všichni ji víceméně zbožňovali a na druhé straně jí záviděli. Ale to mi bylo jedno. Prostě jsem chtěla být Angelika a najít jednou takového Jeoffreye. Takže si myslím, že ta role by pro mě byla jako ušitá. Bylo by to úžasné. Já jsem to Davidovi říkala, že z Angeliky znám každé slovo nazpaměť, protože jsem ji viděla snad tisíckrát a pořád toho není dost. Na jednom z mnoha koncertů…Jsou to vzpomínky na mládí.

Chtěla by ses hudbou živit ve větším měřítku?
Rozhodně. Já bych nechtěla jeden muzikál, ale minimálně dva. A čím více zpívat, tím lépe pro mě. Protože jsem poznala za rok a půl, kdy jsem na scéně a mám možnost zpívat pro lidi, že se hlas pořád zdokonaluje. A za to jsem strašně ráda, protože není dne, kdy bych nezpívala. To se mi snad ještě v životě nestalo.

Čím tě oslovil muzikál jako žánr? Je to přece jen nejtěžší disciplina. Zatímco v popu potřebuješ pouze krásně vypadat a krásně zpívat, tak tady se k tomu přidává herectví.
Je to taková zkouška. Ester jako zpěvačka a moderátorkaJá chci vědět, co ve mně je a jestli na to mám, nebo ne. Ráda bych to zkusila, protože si myslím, že nějaké vlohy mám, ale rozhodně to nechám posoudit někoho, kdo o tom má větší znalosti než já. A uvidím.

Nebojíš se toho, že by tě lidé naopak mohli odsoudit s tím, že se zase cpeš někam, kde na tebe ještě nebyli zvyklí?
Od začátku mě od toho odrazují, ale nedá se to říci o všech. Je spousta lidí, kteří mi píší a brání mě, i když mě vůbec neznají. Třeba si o mně něco přečetli, něco viděli a když měli možnost se se mnou setkat osobně, tak říkali, že jsem úplně někdo jiný,Zná i prostředí rozhlasu než si mysleli. Já si myslím, že to je otázka času a já bych ráda přesvědčila všechny. Nemůžu se zavděčit všem, ale ráda bych přispěla do naší scény alespoň trochu svým hlasem, je to můj sen. Já zpívám strašně ráda. Posledních pár let žiju jenom pro muziku a pro mě je to obrovská šance a výzva a pokud by se to povedlo, budu se snažit do toho dát úplné maximum a pracovat na sobě, abych podávala ty nejlepší výkony.

Myslíš si, že máš podobnou šanci jako někteří účastníci SuperStar, kteří byli osloveni přímo určitými produkcemi, byla jim nabídnuta konkrétní role? Myslíš si, že právě i díky tomu skandálu můžeš být Na diskotéce Dance for stars obdivuje bodypainting Detlefajakožto známá osoba oslovená s nabídkou konkrétní role v muzikálu?
Já říkám na rovinu, že SuperStar a tato reality show jsou dvě naprosto odlišné věci a taky se to tak bere. Lidé ze SuperStar jsou braní úplně jinak. Kamkoli přijdou, mají potlesk vlastně zadarmo a ještě nic nepředvedli. Ale já jim to přeji, oni dostali šanci stejně jako já. Kamkoli přijdu já, musím se protloukat a dokázat, že něco umím, a pak se dočkat zaslouženého potlesku. Jsem ráda, že mám trnitější cestu než většina lidí ze SuperStar. Pro mě to bude daleko delší cesta, ale stejně se toho nevzdám.

Autor rozhovoru se svou obětíNaposled ti dám složitou otázku: "Jaká vlastně jsi? Kým je Ester Ládová?"
Já bych řekla, že Ester Ládová má spoustu tváří, ale většina z nich je dobrá. Já jsem byla velmi tvrdě vychovávaná a moje dětství nebyla procházka růžovou zahradou. Z toho jsem si odnesla, myslím si, spoustu dobrých vlastností. Vím, že nikdy nebudu arogantní a nafoukaná, že vždycky budu mít pochopení pro lidi, protože ho kdysi nikdo neměl pro mě a já jsem věděla, že nikdy taková nebudu. Ester Ládová má nyní šťastnější obdobíMám velmi ráda děti, ráda se bavím, jsem společenská, vtipná. Nemám ráda, když někdo lže, proto to ani já sama moc často nepoužívám. Pouze v krajních případech, kdy je to nutné, aby člověk někomu neublížil nebo se ho nedotkl. Pokud jde o muže, dá se říci, že jsem plachá, a hlavně jsem věrná. Na druhou stranu jsem trošku bordelář, jsem tvrdohlavá, ráda si zamlsám. Když mám vůli, snažím se jít za něčím až do konce. Když vidím, že to nemá cenu, tak se začnu vztekat a raději jdu na druhou stranu. Jsem snílek. Bylo by toho asi hodně. Ale většinou milá, slušná, taková normální holka.

Děkuji za rozhovor.
Já taky.

Fotografie a rozhovor Michal Škvor

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.