Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Rain Man se představí v Divadle Na Fidlovačce

Tvůrčí tým představil chystané představení Rain ManSnad není nikdo, kdo by neznal dojemný oskarový příběh prospěchářského Charlieho a jeho autistického bratra Raymonda, které ve filmu Rain Man fenomenálně ztvárnili Tom Cruise a Dustin Hoffman. Divadlo Na Fidlovačce nám nyní tento příběh představí v jevištní podobě v režii Adély Laštovkové Stodolové. V hlavních rolích se představí Martin Písařík a Matouš Ruml. Divadelní adaptace nechce jen kopírovat filmovou předlohu, ale její ambicí je posunout umělecké vnímání světa lidí s autismem na další úroveň, která reflektuje současné poznatky a potřeby těchto lidí. V centru pozornosti inscenace však stále stojí až archetypální příběh vztahu dvou bratrů.

Hlavních rolí se zhostí Martin Písařík a Matouš RumlPříběh Raymonda a Charlieho, který v roce 1988 zrežíroval Barry Levinson, zpočátku znamenal velký risk. Snímek původně odmítl produkovat Warner Bros s tím, že příběh člověka s autismem je odsouzen ke komerčnímu nezdaru. Opak byl ale pravdou. Týden po premiéře se na film začaly vršit pochvalné recenze, zejména díky autentickému výkonu Dustina Hoffmana. Film se vyšplhal na první příčky žebříčků návštěvnosti v amerických kinech a odnesl si čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář a pro nejlepšího herce v hlavní roli, kterou ztvárnil právě Dustin Hoffman. Na tiskové konferenci k představení se vyjádřili jak tvůrci, tak představitelé hlavních rolí. Režisérka Adéla Stodolová pochválila Martina Písaříka, který ji překvapil svou citlivostí. Zajímavé bude také vyjádření emocí hlavních postav pomocí hudby a nevšedních tanečních choreografií.

Režie a choreografií se ujala Adéla Laštovková Stodolová„Nejen, že to to kultovní film s hvězdnými výkony, ale pro mne Rain Man představuje dva naprosto odlišné světy, které se učí spolu komunikovat, žít vedle sebe. Je to nádherná sonda do lidských vlastností a duší. Ten příběh je o opravdovosti každého z nás, každý má v sobě svého Raymonda i Charlieho. Ray je nádherná role, která nedovoluje jakkoliv z ní vystoupit, protože pak ztrácí uvěřitelnost. Důležité pro mě je pojmenovat si vnímání Rayova světa, pak s ním jen citlivě a soustředěně stanovit hranice, které jeho svět má. To je pro mě ta nejzajímavější část, když se ty hranice překročí. Co to znamená, jak se chová, co dělá? Protože k tomu musím volit jiné herecké prostředky než doposud, oproštěné emocí, logiky a rozumu. Což je pro herce opravdu velká výzva,“ říká Matouš Ruml, představitel Raymonda.

Roli Susan si zahraje Vanda Chaloupková„Film Rain Man je pro mě hlavně o lidskosti, která je v každém z nás. O cestě, která vede zpět k rodině a hodnotám, které nás dělají lepšími. O povrchnosti, která na nás denně útočí. Na roli Charlieho jako floutka jsem se ve svém životě už několikrát nevědomky připravil. Teď se těším, že to budu moct „pustit“, být „ode zdi ke zdi“ a zároveň se měnit, nechat na sebe dopadat zodpovědnost, dospívat a dělat dobré věci. Přes bolest, kterou to bude stát jak postavu Charlieho, tak mě samotného,“ říká o své roli Charlieho Martin Písařík. Na tiskové konferenci se přiznal, že díky této roli v sobě objevil stránky, o kterých neměl tušení a které ho samotného překvapily. A je rád, že dostal příležitost se ve své herecké kariéře posunout zase o velký kus dál.

Z muzikálových herců se v představení objeví například Přemysl PálekTo, že je Martin Písařík muzikálovým hercem a zpěvákem, je všeobecně známo. V Rain Manovi tyto zkušenosti využije převážně v zajímavých choreografiích, kde bude muset tancem vyjadřovat své emoce. Matouš Ruml se k tomu vyjádřil ve smyslu, že pro něj je tanec v tomto představení o to těžší, že se bude muset pohybovat třeba proti rytmu hudby. V ostatních rolích, dokonce v trojroli, uvidíme třeba dalšího muzikálového matadora Přemysla Pálka, nebo třeba Vandu Chaloupkovou v alternaci s Alenou Dolákovou, Daniela Rouse a Barboru Mošnovou. Premiéra Rain Mana v Divadle Na Fidlovačce je naplánována již na 16. března 2023, vstupenky jsou již v prodeji, tak si nenechte tuto mimořádnou divadelní lahůdku ujít!

 Rain man se představuje
Martin Písařík se přiznal, že v Matoušovi našel svého nového bratra Každá z hereček řekla ke své roli pár slov Martin Písařík sršel vtipem Závěr tiskovky byl věnován rozhovorům s herci
Martin Písařík se na svou roli Charlieho velmi těší Martinovi bylo líto, že krásnou motorku jim pro focení plakátu pouze zapůjčili O rozhovory s aktéry byl velký zájem S Martinem Písaříkem je vždycky legrace

 

 

Tvůrčí tým
Divadelní úprava Dan Gordon
Podle filmového scénáře Barry Morrow a Ronald Bass
Námět Barry Morrow
Režie a choreografie Adéla Laštovková Stodolová
Dramaturgie Kateřina Jonášová
Scéna a kostýmy Marek Cpin
Hudba Petr Zeman
Asistent režie Petr Veselý

 

Osoby a obsazení
Charlie Babbitt Martin Písařík
Raymond Babbitt Matouš Ruml
Susan Alena Doláková / Vanda Chaloupková
Dr. Bruener Daniel Rous
Lucy / Servírka / Iris / Prostitutka Barbora Mošnová
Pan Mooney / Policajt / Dr. Marston Přemysl Pálek

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.