Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

One man show Ondřeje Rumla ve vyhlášené pražské hospůdce Balbínce

Ondřej Ruml přivítal své diváky v oblíbené Balbínce Ve čtvrtek 6. 10. 2011 jsme se sešli v Balbínově poetické hospůdce v centru Prahy nedaleko Národního muzea. Majitelem hospody a zároveň lídrem Balbínovy poetické strany a jejím neodvolatelným, doživotním a dědičným geniálním guvernérem je Jiří Hrdina. Balbínova poetická strana je stranou s recesistickým zaměřením, která se hlásí k odkazu Bohuslava Balbína, jezuitského kněze a vlastence.

Jiří Hrdina k Balbínce nerozlučně patříSvou one man show tam předvedl Ondřej Ruml, všestranný umělec – muzikant, zpěvák i muzikálový herec. Příznivci Ondry již velmi dobře znají jeho improvizace s krabičkou, každý kus je originálem a vždycky je to úžasná zábava („Don´t Worry, Be Happy“, „Skákal pes přes oves“ nebo třeba „The Lion Sleeps Tonight“). Koncert v Balbínce začal právě takto, Ondra navázal kontakt se zaplněným sálem a na místě vytvořil originální improvizaci s pomocí loop station.

Protože Ondřej ztvárňuje roli Martina v představení Kudykam Michala Horáčka a Petra Hapky, s oblibou zařazuje do programu svých recitálů písničky z tohoto úspěšného lyrikálu. A tak zazněly „Hladiny“ a „Štvanice“. Tyto písně v představení zpívají postavy Kudykama a Štamgasta. Ondra je ovšem zpívá s velkým citem a i naléhavostí v případě skladby „Štvanice“. Akustická podoba písně „Havrani na sněhu“ je skutečně velmi působivá a emotivní. Ondra je výborný vypravěč, a tak i mezi písněmi bylo o zábavu postaráno Ondřej spolupracuje s panem Horáčkem i na dalším projektu Český kalendář a premiérově zazpíval zhudebněnou villonskou baladu „Spát ve dne, zpívat po nocích“.

Mezi písněmi Ondřej připomněl, jak je rád, že dostal příležitost zazpívat si na stejném pódiu jako například Vladimír Merta, Laco Deczi, Jiří Schmitzer, Originální Pražský Synkopický Orchestr a další. Balbínova poetická hospůdka je místem, kde se scházejí známé osobnosti a debatují vážně i nevážně o současné situaci v naší společnosti. Ze svého debutového alba Proměna tentokrát Ondra zazpíval písničku „Když se stmívá“ od skladatele Ivo Viktorina, kterou si Ondřej i sám otextoval. 

Poté následovalo zase odlehčení – veselá skladba Pavla Handlíka „V lázních“ Ondra dokázal diváky dojmout písněmi z Kudykamu a villonskými baladamia další blok s krabičkou, kdy Ondra zapojil publikum, rozdal chrastítka, ozvučná dřívka a rumba koule a najednou měl celý doprovodný orchestr. Taktéž předvedl svůj herecký talent, to když v písni „Skákal pes přes oves“ v úpravě pozadu skvěle ztvárnil temperamentní pěvecký souboj dvou maďarských sopranistek.

Na závěr si publikum vyžádalo přídavek a Ondřej se vrátil ke Kudykamu skladbou „Tante cose da vedere“ a všichni přítomní si zazpívali ve skladbě „Easy“ od Lionela Richie, kterou později převzali Faith No More. Celý koncert se nesl ve velmi přátelské atmosféře. Ondra dokáže skvěle navázat kontakt s publikem. A proto diváci nešetřili ovacemi a nechtěli Ondřeje pustit z jeviště.

Koncert navštívili i Martina Bártová a Martin Růža – kamarádi z kapely Top Dream CompanyNa one man show se do Balbínky přišli podívat i Martina Bártová a Martin Růža, kteří s Ondrou tvoří pěveckou trojici v kapele Top Dream Company, což je dvanáctičlenný soubor s početnou dechovou sekcí. Martina, která nahradila Martu Balážovou, je ve skupině teprve krátce. Její jméno však není neznámé ani příznivcům muzikálu. Martina se stala vítězkou soutěže Robin Hood – Cesta ke slávě, a tak již druhou sezónu hraje roli lady Mariany v představení Robin Hood v divadle Kalich. A jak mile překvapil svou přítomností Ondřejův tatínek Joska (Josef Ruml). Po koncertě následovalo posezení s fanynkami z Ondřejovy Lhoty, a protože nikdo nespěchal, všichni jsme si užili jam session v opravdu zajímavém prostředí Balbínovy poetické hospůdky.

Až Jablonce se přijel podívat a svou přítomností všechny překvapil Ondrův tatínek JoskaOndřej Ruml v současné době hraje v několika muzikálech, v závěrečných přípravách je nyní muzikál Quasimodo, který bude mít premiéru 11. 11. 2011 v divadle Hybernia. Ondřej ztvární roli básníka Victora Huga. Začátkem října měl premiéru v Tesla Aréně muzikál zcela jiný, a sice pohádka Popelka na ledě. Jak již název napovídá v tomto představení se bruslí, ale Ondřeje na ledě neuvidíte. Společně s Lucií Bílou nazpívali a namluvili hlavní postavy prince a Popelky a na ledě je zastoupí špičkoví krasobruslaři z Ruska.

Po koncertě nikdo nespěchal, vládla uvolněná nálada a došlo i na skvělou jam sessionV listopadu jsou v Janáčkově divadle v Brně plánována dost možná poslední představení lyrikálu Kudykam, kde Ondřej ztvárňuje hlavní roli Martina. Na začátku příštího roku je na programu Divadla Kalich další blok muzikálu Johanka z Arku. Jak je vidět, Ondrovi se v současné době daří ve všech směrech, a tak mu za celou redakci přejeme mnoho dalších úspěchů! 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.