Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Polská krev na Slapech

Polská krev představuje své kostýmyZa obcí Slapy a Buš se nedaleko Slapské přehrady nachází Garni hotel Petra. Zde se 22. srpna v tuto lehce podmračenou sobotu konalo sportovně společenské setkání aktérů a producentů operety Polská krev, jejíž premiéra se odehraje v září na jevišti Hudebního divadla v Karlíně.

Vypadá to jednoduše, když ale vezmete hůl do ruky sami, tak umístit míček do jamky, se stává uměnímPo vstupu do prostor hotelu, Vás uvítá příjemná, jednodušše upravená zahrada s minigolfovým hřištěm,v níž byl pro tuto akci připraven velký zahradní stan. Šikovný kuchař již od začátku připravoval na zahradním ohništi grilované pochoutky. Společnost se pomalu scházela, oddávala se konverzaci a sportovně založení lidé využili sportoviště k rozcvičení pro odpolední turnaje.

Martin Pošta se svou přítelkyníNejdříve probíhal turnaj ve stolním tenise. Zúčastnili se:

Bar (D. Rezler a V. Hefler)
Carmen II. (Li a Ho)
Carmen III. (J. Štágr, J. Flekač)
Carmen V. (M. Pošta, P. Polák)
Čardášová princezna I. (J. Ježek, V. Vostarek)
Limonádový Joe (S. Bukovská, L. Olšovský)Václav Vostarek a jeho napodobitel
Musical.cz (T. Král, P. Marek)
Polská krev I. (Šmídovi)
Polská krev II. (B. Kotiš, P. Břinková)
Polská krev III. (A. Kalivodová, M. Severová)
Barman a DJ Venca (V. Hefler) v jedné osoběSound systém (Košařovi)
T. A. Korzo (novináři)

Boj to byl lítý a nekompromisní, ale i přes velkou bojovnost byla  u pinpongového stolu dobrá nálada. Medailová místa nakonec vybojovaly tyto dvojice :

Před kvalitní ránou je potřeba se rozcvičit...1. Čardášová princezna I. (J. Ježek, V. Vostarek)
2. Carmen V. (M. Pošta, P. Polák)
3. Carmen III. (J. Štágr, J. Flekač)

Bramborovou medaili si odnesla dvojice zastupující bar - Dušan a Venca.

Po tomto sportovním úvodu následovala pauza, kterou mnozí využili pro občerstvení, jiní  konverzovali, Dvě dámy různého společenského postavení: matka Wandy Jadwiga (P. Břínková) a kurtizána z ulice (P. Beoková)další zase zkusili sportoviště - já osobně využila hřiště minigolfu a mohu potvrdit, že přesvědčit míček, aby vyhověl mým záměrům, bylo dosti obtížné. Ovšem, hlavním důvodem dne byla příprava přehlídky pro nejdůležitější událost večera - Václav Vostarek si umí užívat - zde s Helenou (Martina Severová)představení kostýmů operety Polská krev.

Zatímco část herců soutěžila, jiní byli skoro celé odpoledne zavřeni v kostymérně, kde se převtělovali do postav díla Polská krev pro předvedení kostýmů prvnímu publiku - novinářům.

Kolem šesté hodiny večerní ožil zahradní stan postavami ze zmíněné operety v nádherných bohatých kostýmech. Moderátor večera Lumír Olšovský se ujal slova a postupně nám představil jednotlivé postavy. Moderátor prezentace Lumír Olšovský představuje postavu komtesy Drygalské (Eliška Prokschová) v plesových šatechMěli jsme možnost zhlédnout plesové róby dam, elegantní pánské obleky, livreje vojáků, kroje venkovanek, dožínkové kroje i výrazné ošacení kurtizán.

Každou figuru moderátor představil, uvedl ji v souvislostech vzhledem k ostatním postavám, přiblížil kostým a jeho význam. Zodpovídal i dotazy technického rázu, například kolik spodniček má kroj selky - neváhal, a osobně je přepočítal. Jelikož krásných kostýmů bylo mnoho, představujeme je v galerii.

Hrabě Bolo Baraňski (Marián Vojtko) a jeho jezdecký kostým Statkář Jan Zaremba (Tomáš Bartůněk) a jeho dcery (Helena - Liana Sass v dožínkovém, Martina Severová – Klinkovská ve společenském) svého otce upřímě milují Taneční company a Helena v dožínkovém (L. Hloušková, M. Kolda a Liana Sass) Taneční company - A. Bařinková, J. Čížek a P. Beoková Komtesa Drygalská (Eliška Prokschová) a Bronio Popiel (Bronislav Kotiš) Wanda, subreta z Moskvy (Martina Kociánová) je téměř k nepoznání

Společné foto přítomných hercůAutorem těchto kostýmových skvostů je divadelní výtvarník Roman Šolc. Původně úspěšný profesionální tanečník chtěl zůstat u divadla a výtvarná činnost jej bavila. Herci s kostýmním výtvarníkem Romanem ŠolcemTedy přešel plynule k práci divadelního výtvarníka. Navrhování kostýmů se systematicky věnuje již deset let a oblékal mnoho divadelních představení. Z nich namátkou např. Mona Lisa, Dracula, Adéla ještě nevečeřela, Kladivo na čarodějnice, Decadance hot dancers, Mamzelle Nitouche, Tři mušketýři, Angelika, balet Jiřího Kiliána a Petra Zusky A Little Extreme a film Hlídač 47.

Helena, dcera statkáře Zaremby (Martina Severová) a Jadwiga (Pavla Břínková), matka Wandy, moskevské divy, mají opravdu krásné kostýmy, které jim moc slušíPo oficiálním představení se přítomní fotografové vrhli na okostýmované umělce, ti s radostí pózovali celou další hodinu a možná i déle. Chvílemi to v podmračeném počasí vypadalo, že na zahradě hotelu zuří soukromá bouřka, blesk totiž stíhal blesk.

Velmi zajímavé bylo vidět rozdíl mezi civilní podobou umělců a vzhledem operetních postav představovaných stejnými osobnostmi.

Martina Severová v civilu ... ... a v kostýmu Heleny Liana Sass (role Heleny) je zajímavá v civilu ... ... a v dožínkovém je ještě zajímavější

Golfového turnaje se účastnili všechny věkové kategoriePo této výtvarné hostině následoval další z plánovaných sportovních soubojů a to turnaj v minigolfu. Této poněkud klidnější sportovní aktivity, zato náročnější na přesnost, se zúčastnilo více hráčů. Boj byl tuhý, přesto ho někteří soutěžící příliš neprožívali. Nejzajímavěji zahrála Kačka Tomanová, která jednu jamku zvládla na jediný úder. Po sečtení handicapů se zjistilo, že dvě družstva mají stejný počet bodů, proto následoval rozstřel o vítězství. Zde velmi těsně zvítězilo družstvo novinářů, kterým putovní pohár předala Jarmila Tabačková a Tomáš Matějovský.Kateřina Brožová se svou dcerou - všimněte si, jaký profesionální postoj zaujala Kateřina Tomanová

1. M. Midhofer, Herman, M. Feuereislová  - 56  + výhra v rozstřelu
2. V. Noid, M. Pošta, M. Vojtko                  - 56
3. K. Brožová, K. To
manová, Wolfová        - 65
4. V. Vostarek, J. Ježek, R. Jícha         - 86
5. Číčel, Kolda, P. Břinková                  - 100
6. Prokšová, Beocato, A. Fousková       - 101
7. O. Doubrava, T. Král, Marek              - 110
8. Hořínkovi                                         - 111Výherci golfového turnaje - Martin Mithofer, Míša Feuereislová
9. K. Marek, S. Bukovská, Šmejkalová  - 112
10. M. Severová, R. Jíchová, I. Hrbáč     - 117

Těsně druzí - M. Pošta, V. Noid a M. VojtkoRozhodčím sportovních klání byl Tomáš Gnad.

Mezitím čas večera pokročil a rozproudila se volná zábava. U zahradního ohně, kde se stále grilovalo, zněla kytara, zpěv a hovor. Ve stanu byl pro ty, kteří oplývali dostatkem fyzických sil, k dispozici parket a reprodukovaná hudba od DJ Dušana k tanečnímu vyřádění. Fotografie vidíte v galerii.

Tanečnice zaujímaly velmi zvláštní pózy... Kačka Tomanová a Monika Kněžková si tanec hodně užívali Martina Severová šla z náruče do náruče - samozřejmě tanečně! Martina Severová a Václav Vostarek tančili krásně, i když oba měli zranění na noze

V pozdějších hodinách přibyl též stůl na biliár pro vyznavače zeleného plátna, barevných koulí a tága. I rozpoutaly se souboje mezi téměř profesionály (třeba V. Vostarek) a  amatéry - například fotografy konkurenčních muzikálových serverů, kde vítězství - které bylo, z pohledu znalce, spíše náhodou - získal server Musicalnet.cz . Po dlouhé době jsem si měla možnost vyzkoušet své biliárové schopnosti a musím říci, že jsem si to užila.

Zase těsně vedle! Barman Dušan Rezler je odborníkem na kulečník (bývalým) Václav Vostarek předvedl, že ''kulébr'' hrát umí ... ... Monika Kněžková mu však výborně sekundovala

Jadwiga (P. Břínková) a Wlastek (J. Ježek)Přestože sobotní počasí hrozilo po celý čas dešťovou sprškou, bylo nebe nakonec milostivé, ušetřilo nás  a nepršelo. Celé odpoledne a večer byl aktivním,  příjemně stráveným časem ve společnosti členů Hudebního divadla v Karlíně a postav z operety Polská krev. Již brzy se můžete těšit na novinky z tohoto nesmrtelného operetního díla skladatele Oskara Nedbala ve zpracování stálice mezi pražskými divadly.

Komentáře k článku

avatar Mirek
0
 
 
Eliška Prokschová nějak zestárla.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Inu, nikdo nemládneme :o)
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.