Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Johanka má nakročeno k premiéře

Johanka a La Hire - Bára Basiková a Kamil Střihavka8. září se uskutečnilo poslední setkání novinářů s realizačním týmem a účinkujícími muzikálu Johanka z Arku. V krátké press show zazpívali účinkující několik písní z muzikálu, již v kostýmech. Bylo potvrzeno také snad již definitivní obsazení.

Král Vilém Čok a Šašek Vladimír MarekV již postavené nové dekoraci se na úterní tiskové konferenci a press show s ukázkami z muzikálu se představil nový Operátor Dalibor Gondík dalšího Operátora Vladimíra Marka. PrvnJohanka Lucia Šoralováí ukázkou pak byla píseň „Chinon" a „Vím co cítíš", kde se představil jako král Karel Vilém Čok. Přišla za ním Johanka Lucia Šoralová.

Pak již přišla na řadu další Johanka Bára Basiková, kterou Kamil Střihavka jako La Hire, který ji vysvětloval, co se dějě „Když smrt je." Následně Dalibor Gondík představil dalšího nového představitele Operátora a tím se stal Zdeněk Podhůrský. Ten také uvedl Jiřího Zonygu, který zazpíval La Hirovu „Láska je bůh". Následně se na scéně objevil další Johančin muž, Raimond Ondřej Ruml, který zazpíval píseň „Dalas jim víc."

Na královském dvoře (Střihavka, Marek, Čok a Podlipská)Vrcholem press show pak byla nejznámější píseň celého muzikálu „Most přes minulost", kterou v novém aranžmá pro dva hlasy zazpívaly obě představitelky Johanky - Bára Basiková a Lucia Šoralová.

Johanka a Raimond alias Bára Basiková a Ondřej RumlPo nezbytném focení přišla na řadu tisková konference, kde jsme se dozvěděli něco o historii a původu Johanky z úst autorů i hlavních představitelů. Kromě řady účinkujících bylii přítomni i autoři a to jak režisér Jozef Bednárik, autor scénáře Jiří Hubač, autorka textů Gábina Osvaldová a autor hudby Ondřej Soukup.

"Johanka z Arku pro mě znamenala, kromě pana Hubače, jsem se po takových Dvě Johanky pospolu - Lucia Šoralová a Bára Basikovácadilacích nebo mercedesech české muzikálové scény, setkal i s menšími autíčky. Nechci tím říct, že pan Borovec byl cadillac a Gábina byla fiatka, ale celkem vzato jsem se setkal s člověkem, který se jmenoval Ondřej Soukup a děkuju za Gábinu, protože oni k těm faktům pana Hubače a k té mé, dalo by se říct koncepci, přidali něco bez čeho by to neexistovalo. Dali tomu tělo, ducha. Ducha dělal Ondra hudbu, La Hire Jiří Zonygavy jste slyšeli písničku, oni vám pak řeknou, že vytrucovanou písničku, "Most přes minulost" a Gábininy texty, které mě, vždycky když jsem ztrácel, že co to ty diváce na Johance z Arku uvidí, když jsem si přečetl noviny, ale pak jsem si řekl, ano, má to smysl. Johanka z Arku před deseti lety pro mě znamenala i to, že jsem se opět setkal s mým kamarádem Lubom Fritzem, který je vždycky dalo by se říct takovým kmotrem, pokud se já můžu považovat za režijního otce, Režisér Jozef Bednáriktak Lubo je kmotr a také že jsem měl možnost dokázat Praze, že Lucka Bílá a Bára Basiková, Kamil Střihavka, Vladimír Marek a další a všichni ostatní, kteří pracovali na Johance z Arku, že jsou schopní zaujmout i na malé ploše a nejen písničkami, nejen tím, co jim je vlastní, ale že tak trošku i zahrají. Tak, že jsme plakali, že jsme se smáli, že nám bylo dojemně a že nám bylo na tom jevišti ty dvě, Jozef Bednárik a Jiří Hubačjak dlouho to trvalo, tři hodinky, vypadalo zajímavě." rozhovořil se Jozef Bednárik o vzpomínkách na to, jak vznikala Johanka v Divadle TaFantastika.

Ondřej Soukup pak vysvětlil, jak se měnila hudba, jestli vůbec nějak: "Ta základní stavba hudby byla samozřejmě hotová, Ondřej Soukup a Lucia Šoralováale protože přece jen deset let je deset let a člověk vnímá, v hlavě se mu věci posunují dál, přece jenom by předělával předělával, což mě samozřejmě neminulo. Takže já jsem některé věci přearanžoval, dohrál jsem dechy, trumpety, trombóny, ještě jiný dechový nástroje. Ještě jsem se panem ředitelem dohodl a velice mu za to děkuju za to že povolil a zaplatil, živý orchestr, takže támhle pánové jsou v lóži. Já bych vůbec chtěl poděkovat úplně celýmu souboVedoucí šermů Petr Nůsek a Raimond Ondřej Rumlru, chtěl bych poděkovat Lubovi, Martinovi Hruškovi, panu Nůskovi za to, jak fantasticky připravili scénu souboje, protože sice byl dneska ten souboj dietní, protože Kamil do toho nešel úplně naplno, přece jenom máme před premiérou, takže zabít se můžou až tam. Je to velmi impozantní a myslím si, že někdy poteče krev."

Ondřej Soukup také vysvětlil proč předělal píseň Most přes minulost. "Také jste slyšeli píseň Most přes minulost jako duet, Nový Operátor Zdeněk Podhůrskýale to je čistě proto, že tahleta písnička byla tak slavná v podání Lucie Bílé, a vlastně když je něco takhlel slavnýho, tak se z toho stane norma a jakkoli se na to šáhne, tak je to vždycky špatně. Tak jsem se to snažil udělat nějak jinak, aby se to od té původní písně odlišovalo a já osobně si myslim, že se to povedlo. Jestě bych chtěl říct k tomu, co říkal Bedo, on mě pořád ničil -Napiš ten hit, rádiovku jako Svoboda!- což určitě skladatele nesmírně potěší, takže pořád -Napiš ten hit-, až jsem teda napsal hit a pak to byla nejhranější skladba roku 2000 nebo 2001, už nevim. Takže Bedo, splnil jsem tvůj rozkaz."Účinkující na press show

Dle předvedené press show se máme na co těšit, protože kromě nových kostýmů a scény se také vytvořily nové filmové dotáčky, nazkoušely nové šermířské souboje a také se obměnila část obsazení. Máme se tedy 14. září na co těšit.

Zveřejněné finální obsazení:

Johanka - Bára Basiková, Lucia Šoralová, Radka Špáňová (swing)
La Hire - Kamil Střihavka, Jiří Zonyga, František Pytloun (swing)Johanky opět pospolu
Raimond - Ondřej Ruml, Jan Kříž
Operátor - Vladimír Marek, Dalibor Gondík, Zdeněk Podhůrský
Král - Vilém Čok, Jan Apolenář, Jan Kříž
Beaudricourt - Richard Tesařík, Petr Dopita
Arcibiskup - Petr Opava, Michal Kubečka
Farář - Michal Pleskot, Antonín Moravec
Archanděl - František Pytloun, Laco Hudec
Petr Dopita - starý známý z Johanky v TaFantasticeSv. Markéta - Radka Špáňová, Ivana Korolová, Hana Kadlecová
Sv. Kateřina - Renáta Podlipská, Martina Pártlová
Smrt - Michal Štípa, Igor Kolva, Martin Pešek
Válka - Ivana Beranová, Zuzana Pokorná, Kristýna Marková
Duše Johanky - Adéla Hájková, Zuzana Heréniová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.