Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Doktor Faust odtajnil kostýmy a řítí se do finále - soutěž o vstupenky

Tvůrci díla představili kostýmy muzikálu Doktor Faust ve dvou hudebních ukázkáchV pondělí 5. září 2022 se v Divadle Na Maninách konala tisková konference, kde tvůrci ve dvou ukázkách písní nechali novináře nahlédnout do výtvarné kuchyně Patrika Holíka, který připravil pro muzikál Doktor Faust scénu a kostýmy. Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, který budí zájem novinářů již několik měsíců. Světová premiéra je naplánovaná na 22. září 2022 v 19 hodin. Ještě předtím jej mohou první diváci vidět ve dnech 13. – 15. 9. na třech veřejných zkouškách, nebo 19. – 21. 9. na třech generálních zkouškách. My s Musicalnetem u toho samozřejmě nebudeme chybět. A co víc, pro diváky jsme připravili soutěž o 3 x 2 vstupenky na některý z termínů představení (kromě premiéry). Proto čtěte dál!

Mefista v muzikálu představují dvě osoby, muž a ženaPříběh vychází z Goetheho románu o středověkém německém učenci Doktoru Faustovi, který upsal svou duši ďáblu za slávu, bohatství a mládí. Faust si na začátku příběhu žalostně uvědomuje, že již zestárl, aniž by dosáhl skutečného poznání, proslulosti nebo nashromáždil majetek. Mefistofeles mu nabízí, že za upsání jeho duše ho omladí a splní mu všechna jeho přání. Uvědomuje si ale Doktor Faust skutečnou cenu tohoto obchodu? Charakter Mefistofela je zcela netradičně ztvárněn dvěma postavami – mužem a ženou. Ti se v průběhu představení doplňují. Herecko-pěvecké obsazení nabídne nejen známé tváře, ale také vycházející hvězdy české muzikálové scény. Rockově laděný autorský muzikál doprovodí devítičlenný živý orchestr pod taktovkou autora hudby Vojtěcha Adamčíka.

Autorem libreta a textů písní je Jan Batysta„Faustovské téma je v divadelní a filmové tvorbě natolik probrané, že už se jedná svým způsobem o klišé. Jak toto věčné téma zpracovat neotřele, je tedy netriviální otázka. Bylo nutné vzít si inspiraci v dílech Goetheho a Marlowa, i v analogickém příběhu o Jobovi. Snažil jsem se faustovské téma myšlenkově přiblížit spíše novodobému humanismu,“ vysvětluje autor textů písní a scénáře Jan Batysta a doplňuje: „Naše dílo není snahou o filozofii, naopak je psané pro divácký zážitek. Jde o přezkoumání myšlenek hříchu, spásy a odpuštění způsobem, který nejsnáze proniká do diváckých srdcí – písněmi.“

Autor hudby Vojtěch Adamčík prozradil, že představení bude doprovázet živý orchestr„Muzikály jsme začali psát ještě při studiích na gymnáziu a po těch osmi letech, co spolu píšeme, je Doktor Faust naším třetím dokončeným dílem,“ říká autor hudby Vojtěch Adamčík. „Základy faustovského muzikálu jsme položili již v roce 2014, kdy vznikly první dvě písně. Ty jsme pak nějakou dobu nechali ležet, abychom se k nim v roce 2020 vrátili a pokračovali v práci tam, kde jsme skončili. Máme obrovskou radost, že se tohoto díla ujala právě produkce Divadla Na Maninách. Je velmi osvěžující potkat se s producenty, kteří se nebojí dát šanci mladým autorům. Až dosud jsme všechny muzikály uváděli v našich rodných Českých Budějovicích a inscenace Doktora Fausta pro nás tedy je pražským debutem,“ dodává.

V roli Doktora Fausta se představí Tomáš TraplMezi prvními oslovenými byl ostřílený muzikálový herec Tomáš Trapl: „Oslovil mně před dvěma roky Vojta Adamčík. Abych mu nazpíval jednu árii Fausta z muzikálu, který má v šuplíku na jeho profilové CD. Což jsem udělal. A do roka a do dne se ozval znova, že se dohodl s Divadlem Na Maninách, že se tam Faust bude dělat, s tím, jestli bych si nezahrál hlavní roli. Že prý, když to psal, tak vlastně myslel celou dobu na mně a tak. Tak jsem si nechal poslat celou hudbu, abych si to poslechl. Ta mně opravdu hodně oslovila a moc se mi líbila. A protože jsem zrovna nic nového nezkoušel, tak jsem tady“, doplnil Tomáš Trapl.

Natálka Grossová a Filip Antonio si spolu zahráli již v mnoha muzikálechV této chvíli je potřeba producentům muzikálu, Kateřině a Jiřímu Duškovým, vyseknout poklonu za obsazení méně známých herců a zpěváků. Těch se v muzikálu objevuje většina. Viktor Aaron je právě jedním z nich. Pro diváky bude jistě příjemným překvapením. Sám ke své roli Mefistofela říká: „Na základě předchozí spolupráce s Vojtěchem Adamčíkem na muzikálu Cyrano jsem přišel jako každý jiný na konkurz. Původně ale na pěvecko-taneční company. O pár dnů později jsem byl pozván i na roli Mefistofela. Nutno říct, že tato muzikálová inscenace je v mnoha ohledech specifická a jiná, než je možné zhlédnout v jiných divadlech. Právě ta odlišnost mě na tom baví nejvíce. Rockově laděný muzikál s fantastickou hudbou, skvěle působícími choreografiemi a perfektní režií zaručuje jak nám hercům na jevišti, tak divákovi nezapomenutelný zážitek.“

Na tiskovce se představila část souboru, někteří v kostýmech, jiný v civiluPro návštěvníky představení se také připravuje CD s písněmi z muzikálu, podpisové karty, ale určitě si z představení odnesou velký zážitek. Vstupenky na muzikál můžete kupovat přes stránky Divadla Na Maninách, nebo přes síť Ticketportal.

A teď již k soutěžní otázce, která zní: Jak se jmenuje jiný v Praze uváděný muzikál, ve kterém je faustovské téma zachyceno?

Tři z vás mohou vyhrát po dvou vstupenkách na některé z říjnových představení, termín bude možno po dohodě s produkcí si vybrat. Odpověď na soutěžní otázku pošlete mailem na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  do 22.9.2022, nezapomeňte uvést své celé jméno a telefon na sebe, abychom se mohli domluvit na předání lístků. Zároveň výherci souhlasí s uveřejněním svého jména na našich stránkách. Jména výherců zveřejníme na našem webu a výherce informujeme e-mailem. 

VYLOSOVANÝMI VÝHERCI SE STALI: Zdeněk Suchánek, Jana Pletánková a Karel Valenta.

 

Obsazení
Doktor Faust Tomáš Trapl / Zbyněk Fric
Mefistofeles – muž Ladislav Korbel / Vojta Wosák / Viktor Aaron
Mefistofeles – žena Nikola Ciprová / Elis Ochmanová / Markéta Pešková
Markétka Natálie Grossová / Marianna Polyáková / Lenka Stejskalová / Natálie Němcová
Jindřich Lukáš Randák / Filip Antonio / Jakub Mauer
Matka Dita Hořínková / Marie Šlehoferová
Čarodějka Iklil Kateřina Herčíková / Monika Sommerová / Kateřina Michejdová
Company Viktor Aaron, Nikola Blažejová, Ondřej Bláha, Magdalena Froňková, Dagmar Hladíková, Amélie Lavaud, Natálie Němcová, Vojtěch Placek, Patrik Plešinger, Vojtěch Řehák, Leila Selysccheva, Adam Škandera, Jana Štěpánková, Jiří Šup, Viktorie Tandlerová, Natálie Vyhlídalová

 

Tvůrčí a realizační tým
Hudba a hudební aranžmá Vojtěch Adamčík
Scénář a texty písní Jan Batysta
Produkce KVArt Production s.r.o.
PR pro média Petr Mráček
Režie a dramaturgie David Cody
Hudební nastudování a dirigent  Vojtěch Adamčík
Druhý dirigent Martin Peschík
Choreografie Petra Parvoničová
Scéna a kostýmy Patrik Holík
Světelný design Jindřich Hudeček
Zvukový design Jakub Lejsek
Asistent režie Jitka Jirsová
Asistent choreografie Karolína Havelková
Korepetice Vojtěch Adamčík, Kristina Brachtlová
Kouzelnické efekty Štěpán Šmíd

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.