Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Noc v Opeře měla tři hvězdy

Koncert si Eva Urbanová a Daniel Hůlka uvedli samiNoc v Opeře byl název benefičního koncertu, který se uskutečnil 14. 9. v krásných prostorách Státní Opery Praha. Část z jeho výtěžku byla věnována občanskému sdružení Viděno hmatem, které podporuje školní a mimoškolní činnosti studentů Gymnázia a Střední odborné školy pro zrakově postižené v Praze 5. Koncert měl tři hvězdy. Světoznámou operní divu Evu Urbanovou, původně operního, ale dnes hlavně muzikálového zpěváka Daniela Hůlka a Boom Band orchestr v čele s Jiřím Dvořákem, který oba sólisty skvěle doprovázel.

Daniel Hůlka přišel celý v černémMluveného slova si diváci příliš neužili, protože, jak oba protagonisté podotkli, se raději než slovem, vyjadřují zpěvem. Jen v úvodu vtipně zavzpomínali na poslední společné setkání na jevišti Národního divadla, kde vystupovali v rolích kněžny Libuše a Přemysla Oráče.

Evě Urbanové to večer slušeloAčkoli se koncert odehrával v Opeře, klasických operních árií příliš nezaznělo. Večer byl koncipován spíše jako písňový recitál. Střídaly se melodie vážné, popové, muzikálové, filmové, zazněla i jedna pořádná rocková vypalovačka. V první části nechyběl ani blok věnovaný Karlu Svobodovi a muzikálu Dracula. Pro Daniela Hůlku je tento muzikál srdeční záležitost, a proto jistě nikoho nepřekvapilo s jakým nasazením zpíval.

Zcela mimořádně však zazářila Eva Urbanová. Na duet ''Vím, že jsi se mnou'' si Dan rozpustil vlasySkladby v jejím provedení byly zcela jiné, než jak je známe z muzikálových představení, a jejich podání nemělo chybu. Bravurně vystřihla hit "Jsi můj pán" a spolu s Danielem Hůlkou zazpívala píseň "Vím, že jsi se mnou". Pro mě to bylo absolutně nejlepší provedení této písně, jaké jsem kdy slyšela. Zkrátka, když se sejdou dva hlasy, které spolu krásně ladí, je to předpoklad úspěchu. Tomu odpovídal i následující potlesk.

Pokud se týká dalších muzikálů, slyšeli jsme kromě čtyř písní z Draculy ještě například árii "Hvězdy" z Bídníků, "Pán Démonů" z Mise Kapela Boom Band hrála skvělenebo "Wishig You Were Somehow Here Again" z Fantoma Opery.

Eva Urbanová je dáma s opravdu nádherným hlasem. Bylo radost ji poslouchat a také se na ni dívat. Ona hudbou opravdu žije. Když zpívá, občas se jakoby zasní, a v tom okamžiku je vidět, jak ji hudba baví, jak ji miluje. Většina písní, které zpívala, byla v italštině, ale z jejího výrazu se bez potíží dalo poznat, o čem asi jsou.

Tak v tomhle kostýmu odzpívala Eva Urbanová píseň ''Wish I had An Angel''Určitě největším překvapením večera byla píseň "Wish I had An Angel" od Nightwish. Rocková pecka v podání Evy Urbanové neměla chybu. Úplně bez problémů jsem si v tu chvíli dokázala Urbanovou představit, jak stojí na pódiu oblečená do černé kůže, za ní parta vlasatých rockerů buší do kytar a kolem je spousta kouře a pyrotechnických efektů. Po této písni sklidila Urbanová snad největší potlesk.

Daniel Hůlka měl velmi dobrou náladuDaniel Hůlka oprášil svoje starší písně jako "Déšť, vůz a pláč", "Mít kam jít", "Pán Démonů", "Ten právě příchozí", "Ty se mnou jsi dál" a nevynechal ani na svůj největší hit "Ráj". Zpíval jistě, ale dojem trochu kazilo jeho pokukování do textů na notovém stojanu. Chápu, že většinu písní dlouho nezpíval, ale nechce se mi věřit, že by si texty nepamatoval.

Na závěr, jako přídavek, zazněla Schubertova "Ave Maria". Urbanová s Hůlkou ji zpívali společně a v jejich podání to byla nádherná tečka za příjemně prožitým večerem. Jejich hlasy do sebe krásně zapadají, jsou opravdu zvučné, prostě do Státní Opery jako stvořené. Mohutný potlesk za jejich výkony byl naprosto zasloužený a po závěrečné písni následoval i standing ovation.

 

Daniel Hůlka: Večer jsem si užíval

Dva zvučné hlasy na jenom jevišti je opravdu zážitekJak se vám zpívalo s Evou Urbanovou?
S paní Urbanovou se mi zpívalo krásně, jako vždycky. Zpíval jsem s ní už mockrát a byli jsme spolu dokonce partneři i v divadle. Eva Urbanová je fenomenální zpěvačka co se týče hlasu a je taky fajn a prima ženská, tak se s ní dobře spolupracuje. Ten včerejší koncert pro mě byla, když to řeknu vulgárně, velká užívačka.

Eva Urbanová zazpívala písně z Draculy. Vy jste spíš zvyklý na popovější verze, jak se vám líbilo operní podání?Soustředění v písni ''Ráj''
Smekám klobouk, jak to Eva zazpívala. Je vidět, jak dokáže zjemnit hlas, a v tomhle duetu (Vím, že jsi se mnou) je to potřeba. Na tom se pozná dobrý zpěvák. Je to dost těžké.

Jak jste se na koncert připravoval?
(smích) Zopakoval jsem si texty. Chodil jsem na hodiny zpěvu a pak jsme to s Boom Bandem nazkoušeli.

Daniel Hůlka na Evu Urbanovou nedá dopustitVy jste na koncertě zpíval popové písně, proč jste nezařadil nic z opery, kterou také zpíváte?
Já jsem tady operu nezpíval vůbec, protože se v současné době věnuju muzikálu a budu točit popovou desku. Zjistil jsem, že zpívat součastně pop a operu není úplně dobrý. Hned při přípravách koncertu jsme se domluvili, že zazpívám rád, ale ne operu.

Daniel Hůlka se ukázal ve skvělé forměCo chystáte do konce roku?
Budu dál zpívat Draculu. 14. prosince mě čeká samostatný vánoční koncert v Divadle Hybernia, a pak by se měla rozjet šňůra koncertů po Čechách, která bude složená z mého starého repertoáru. Součastně s tím budu zkoušet nový muzikál Baron Prášil a potom začnu připravovat desku, kterou bych chtěl vydat na konci příštího roku.

S kým budete na desce spolupracovat?
Tak to neprozradím, ale bude to velké překvapení a hrozně se na to těším.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.