Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Dracula má nové CD

Krvinky byly opravdu krvechtivéMuzikál Dracula, který se už od února velmi úspěšně uvádí v pražském Divadle Hybernia, se dočkal nového CD. Album Dracula 2009 – 2010 NEW se křtilo 15. září v Praze v (restauraci) V Celnici a oslava to byla skutečně vydařená.

Křest sice začal se zpožděním, ale jeho důvod dokázali všichni přítomní pochopit. Podívat se přišly i Draculovy bývalé milenky - NymfyPo prázdninách totiž probíhala v Hybernii oprašovací zkouška muzikálu. Museli jsme proto počkat, než skončí, a část účinkujících se přemístí k nám.

Mezi prvními dorazily krvinky - Lenka Bílková, Zbyněk Šporc, Jurij Kolva, dále Steven - Tomáš Savka a Lorraine - Leona Machálková, Tomáš Savka coby StevenNymfy zastupovaly Hanka Křížková, Renáta Drössler a nová posila Bára Leierová. Jako poslední se objevil Daniel Hůlka s Kamilou Nývltovou. Všichni byli oblečeni do kostýmů! To bylo velmi zajímavé a hlavně byl zajímavý přesun herců z divadla, přes ulici, do restaurace. Snad každý kdo šel okolo se za nimi otočil.

Následovalo fotografování a teprve pak mohl začít samotný křest. První promluvila Marcela Kočandrlová, mluvčí vydavatelské společnosti EMI, která nové CD muzikálu Dracula představila. Po ní se ujal mikrofonu Daniel Hůlka, který neopomněl zavzpomínat na již nežijící autory. Daniel Hůlka s Vladimírem Kočandrlem asi rozebírali něco důležitéhoBylo znát, že jeho slova: „Mrzí mě, že u toho nejsou Karel Svoboda a Zdeněk Borovec.“, byla skutečně myšlena velmi upřímně.

Důležitou osobou, která nemohla na křtu chybět, byl producent Oldřich Lichtenberg. Ten hlavně upozornil na datum 27. prosince, kdy se Dracula hraje naposledy. Po něm ho od 25. února vystřídá zbrusu nový muzikál Baron Prášil. Pro všechny příznivce Draculy mám ale dobrou zprávu. A je pokřtěno stylově... krvíJeho konec totiž není úplně definitivní a nevratný. Zůstává totiž na repertoáru, takže je šance, že se na divadelní prkna zase zanedlouho vrátí.

Samotný křest alba byl opravdu originální. Pokřtily ho Krvinky stylově nápojem Krvesaj (červený, štiplavý alkoholický nápoj). Po něm zazpíval Daniel Hůlka (Dracula) píseň "Žít". Píseň Žít Kamila Nývltová nakonec stihla, a tak si z Danem Hůlkou zazpívalaNa jejímž konci se k němu má přidat Adriana. Tentokrát to byla Kamila Nývltová, která se však „někde zapomněla“, takže ji Hůlka během písně musel zavolat. Na závěr byl ještě představen nový videoklip k písni "Nespravedlivý bůh". V něm jsou použity jednak ukázky z představení, jednak střihy do nahrávacího studia.

Bohuš Matuš se zdržel jen krátce ...Oslavy se kromě výše zmíněných zúčastnili i další účinkující. Viděli jsme např. Mariána Vojtka, Bohuše Matuše nebo Aleše Hámu. Mezi pozvanými hosty byla i Vendula Svobodová.

Na CD je celkem 11 písní. Dá se říct, že jsou to všechny zásadní písně muzikálu, přesto si myslím, že někteří lidé budou mít k jejich výběru výhrady. Na desce se totiž neobjevují všechny role. Navíc fanoušci jiného představitele Draculy než Daniela Hůlky budou asi zklamáni, že své oblíbence neuslyší. Na druhou stranu, když se řekne Dracula, většině z nás se vybaví Daniel Hůlka. Jak nám ale exklusivně prozradil sám Hůlka, Daniel Hůlka v akci rovnou dvakrát :-)dočkáme se i jich, ale o tom už více v rozhovoru.

Písně v podání Daniela Hůlky prošly velkou změnou. Ne, co se týká kvality zpěvu, ale způsobem jejich přednesu. Každý, kdo slyšel Draculu jak před lety, tak nyní, musí poznat rozdíl. Jak sám Hůlka říká, „těch 14let je znát“, a to je skutečně pravda. Třeba píseň "Nespravedlivý bůh" je daleko drsnější, víc prožitá a zoufalství z ní zní mnohem přesvědčivěji.

Škoda jen, že stejně přesvědčiví, jako Hůlka, nejsou na CD i všichni ostatní.

 

Tracklist – Dracula 2009 – 2010 NEW!Booklet CD Dracula 2009

1. Vím, že jsi se mnou – Daniel Hůlka, Kamila Nývltová
2. Nespravedlivý bůh – Daniel Hůlka
3. Žít – Daniel Hůlka, Kamila Nývltová
4. Stevenův monolog – Tomáš Savka
5. Jsi můj pán – Monika Absolonová
6. Dokonáno – Daniel Hůlka, Monika Absolonová, Tomáš Savka
7. Hon na zlo – Daniel Hůlka
8. Lorraine v podzemí - Monika Absolonová
9. Draculův monolog – Daniel Hůlka
10. Vyznání – Daniel Hůlka, Šárka Vaňková
11. Snový soud – (bonus z původního vydání z roku 1995) Daniel Hůlka, Lucie Bílá, Jiří Korn, Leona Machálková, Tomáš Trapl, Pavel Vítek, Zbyněk Fric, Company

 

Daniel Hůlka: "Po 14 letech člověk dospěje"

Na křest přišla i Vendula SvobodováČím se liší tohle CD od těch předešlých?
Liší se naprosto. Je to úplně jiné podání. Po 14 letech člověk dospěje, pozná více věcí. Navíc ty Zdeňkovy texty tomu i po letech dávají takovou sílu, že, když jsem to znova po 14 letech zazpíval, s panem režisérem Bednárikem jsme to oba obrečeli.

Daniel Hůlka pózoval fotografům dlouho a byl trpělivýTexty vám zůstali v paměti?
No, naběhlo to, ale nebylo to tak, že bych vyběhl na jeviště a mohl hrát roli. Jen jsem nemusel sedět doma u scénáře…

Kdo vybíral na desku písně?
Byl jsem to já, ale samozřejmě, že jsem to konzultoval s Vladimírem Kočandrlem (ředitel vydavatelství) a Oldou Lichtenbergem (producent muzikálu). 

Daniel Hůlka v rozhovoru s redaktorkou Petrou GregorovouNa desce chybí například písně Nicka, Šaška. Je to záměrně?
Nevím, jestli to můžu prozradit….(chvíle přemlouvání). Chtěli jsme, aby také něco zůstalo na bonusy.

Jaký byl návrat do Draculy?
Myslím, že jsem byl jediný, který nechyběl ani na jedné zkoušce. Vždycky jsme se tam ráno s Bedem (pozn. režisér Bednárik) sešli jako první a říkali jsme si, že jako poslední budeme odcházet. Moc jsme si to užívali.

Dracula Daniel Hůlka a Adriana Kamila NývltováVyhovuje vám tento prostor v Hybernii, nebo vzpomínáte na Kongresové centrum?
Určitě mi to v Hybernii vyhovuje víc. V Kongresovém centru to byl obrovský prostor a vlastně lidi z poslední řady ani v podstatě neviděli, kdo hraje. Tady je to prostě konečně divadlo a jsem strašně šťastný, že Daniel Dvořák udělal novou scénu a nesnažil se zmenšit tu starou pohádkovou. Udělal novou moderní scénu, která opravdu vytváří dobrou atmosféru. Žít, to není vůbec žádná slast...Nám jako hercům na jevišti hodně pomáhá, a to je taky podle mě jeden z největších rozdílů mezi těma dvěma divadly.

Není vám líto, že 27. prosince se odehraje poslední představení?
Bohužel, to je divadlo. S tím se nedá nic dělat. Mám ale za sebou první zkoušku Baron Prášila s panem Bartákem a bylo to hrozně příjemné. Myslím si, že tahle práce, která na Draculu bude navazovat, bude taky pěkná. Samozřejmě to nechci nějak srovnávat a nemyslím tím, že mi nahradí Draculu, ale Baron Prášil bude už podle muziky také dobrý. Navíc s Draculou se snad neloučím navždycky.

Čili Dracula zůstává na repertoáru.
Ano.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.