Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Krásný ztráty – vzácný nálezy

Ve dvou se to lépe táhne, viď LukášiVěřím, že jména Zuzana Benešová a Lukáš Randák neslyšíte poprvé. Jsou to právě tito dva mladí lidé a jejich kamarádi, kteří se rozhodli, že svůj pěvecký a muzikantský talent využijí ve prospěch zdravotně postižených dětí Střediska rané péče v Českých Budějovicích. Od myšlenky k činům nebylo daleko. Během prosince 2013 se podařilo zorganizovat dva koncerty v Českých Budějovicích, které Středisku pomohly dvaceti dvěma tisíci korunami. Na Tři krále – 5. ledna 2014 se benefiční akce, a současně první sólový koncert Zuzky a Lukáše v Praze, uskutečnila v baru Krásný ztráty.

Nejenom láska, ale i světlo dokáže procházet žaludkemVečer mladých interpretů se odehrál ve vyprodaném sále, který byl za účelem finančně podpořit akci majiteli zdarma zapůjčen. Další příchozí už by těm prvním museli sedět na klíně a škoda, že netušili, že by to možná i šlo, protože přátelská atmosféra byla naprosto jasná. Přítomní diváci mohli na účinkujících oči nechat, fotili si je a nahrávali. Každé vystoupení odměnili potleskem, byť ne ve stoje, protože to vzhledem ke stísněnému prostoru opravdu nebylo možné. Pestrost výběru písní i zpěváků byla na místě, aby si každý mohl užívat myšlenku „Proto jsem tady a ještě pomohu dobré věci.“

Písničku zdokumentovaly fanynky do puntíkuZ pomyslného pódia zazněla sóla, duety i společné písně různých žánrů, autorů a z různých představení. Z muzikálů, kterými se nejvíce zabývá náš server, to byly skladby „Skřivánku náš“ a „S Čertem si hrát“ z Divotvorného hrnce, „I'll Cover You“ z Rentu a písnička „Let´s the Sunshine“ z legendárních Vlasů. Jednou z písní bylo vzpomenuto i nedávného úmrtí hudební pedagožky Aťky Knotkové, sbormistryně dětského pěveckého sboru Canzonetta, která Zuzku a Lukáše přivedla k muzice v jejich mládí. Pojďme si nyní o nich dvou a jejich hostech povědět více.

Charizmatická Zuzka BenešováJméno operní a muzikálové zpěvačky a herečky Zuzky Benešové je výrazně spojeno, kromě jiného, s muzikály hrajícími se v Jižních Čechách Romeo a Julie, Jedna noc na Karlštejně a Casanova. V Praze účinkovala například v muzikálu Baron Prášil a nyní ztvárňuje hlavní roli v operetě Mam´zelle Nitouche. Dříve dělala vokální doprovod Petru Mukovi, nyní například Janku Ledeckému a Petru Kolářovi. Jako studentka HAMU se objevuje v různých studentských projektech, koncertuje s Lukášem Randákem, a tím její veřejné vystupování zdaleka nekončí. Jejím posledním úspěchem je účinkování v muzikálu She loves me, majícího nedávno premiéru v Liberci. Věřím, že se se Zuzkou a Lukášem opět setkáme i v létě v muzikálu na zámku Hluboká.

Lukášovi dobro kouká z očíZpěvák a herec Lukáš Randák zazářil stejně jako Zuzka ve všech třech muzikálech na Hluboké. Ztvárnil zde role hlavní, vedlejší, zahrál si také v company. S jihočeským Casanovou se Lukáš dostal až do jihokorejského Daegu, kde sehrál s kolegy několik představení. Jeho první role v Praze je role v company stejnojmenného muzikálu – Casanova. S rolí Barnabáše Tuckera v muzikálu Hello, Dolly! ho s Jihočeským divadlem čeká několik zájezdových představení. Lukáš je členem sboru opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. V něm se nyní připravuje na dvě premiéry – opery Carmen a hudební komedie Holka nebo kluk. Stále vypomáhá a spoluúčinkuje v dětském pěveckém sboru Canzonetta. S lednem mu začíná plesová sezóna s tanečním orchestrem Variant.

U mikrofonu Ivo Šmoldas - tvář Centra rané péčeVečerem provázel vtipný Ivo Šmoldas – tvář Střediska rané péče. Na základě historky o svém jediném veřejném zpívání, které proběhlo v přítomnosti tehdejšího prezidenta Václava Klause, nás ujistil, že on tento večer zpívat opravdu nebude. Posléze jsme se od něj dověděli podrobnosti o významu Střediska rané péče, které se snaží pomáhat rodinám s postiženými dětmi. Trochu nás zamrzelo, že neuslyšíme dva nevidomé chlapce, kteří se Zuzkou a Lukášem zpívali na prvních dvou koncertech.

Zpívalo se česky i anglickyJako hosté – zpěváci byli pozváni Michael Foret, účastník soutěže Česko hledá Super Star, zpěvák, skladatel, textař, herec, účinkující mimo jiné i v muzikálu Děti ráje nebo Bídníci. S kytarou v ruce potěšil obecenstvo i vlastní tvorbou – z připravovaného jarního alba to byla písnička „Voda“. Dalším byl Martin Šemík – vystupující v muzikálu Lucrezia Borgia, Rent, Zorro, Klíč králů, Sněhurka a sedm závodníků a Romeo a Julie. Jedinou ženou mezi zpívajícími hosty byla Lucie Chvátalová – českobudějovická zpěvačka z tanečních orchestrů Variant a Globus.

Kapela byla vytvořena speciálně pro tyto koncertyKapela, která doprovázela Zuzku a Lukáše byla složena speciálně pro tyto koncerty z jejich blízkých přátel, muzikantů, kteří jinak společně nevystupují. Patřil mezi ně Lukáš Fiala, hudební producent, doprovázející tento nedělní večer zpěváky na klavír a kytaru. Na piáno hrála i Lilija Červená – korepetitorka opery Jihočeského divadla, na basovou kytaru Tonda Trojan – student konzervatoře Jaroslava Ježka a na bicí Matěj Diviš – student českobudějovické konzervatoře.

Tihle všichni a několik desítek diváků přispělo na Středisko rané péčeDobrá věc se podařila. Na konto Střediska rané péče v Českých Budějovicích byla připsána částka vybraná na vstupném koncertu. Já osobně a určitě všichni přítomní nedělnímu večeru v baru Krásný ztráty se přimlouváme za podobně přínosné akce, kterých není a nebude nikdy dost. Zuzce a Lukášovi děkujeme a přejeme splnění jejich snů, ať už v muzikantském či osobním životě. Zaslouží si to.

Komentáře k článku

avatar Terezie Hradilková
0
 
 
Tak to mne mrzí, že jsem se dala odradit vyprodaným sálem (mohla jsem sedět někomu na klíně! ). Byl to krásný nápad a přeji pořadatelům, interpretům i Středisku rané péče České Budějovice více takových příležitostí ! Když za potěšení z hudby podpoříte rodiče postižených dětí - nádhera! Tak snad příště ve větším sále:-).
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.