Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Krása v nespojitelnosti

Slovenské divy v PrazePředstavte si louku plnou květin, kde každá z nich dokáže zaujmout jiným způsobem. Některá svou křehkostí, jiná vášnivými barvami. Přesně tak jsem se cítila na koncertu Slovenské divy v Lucerně v Praze dne 1. února, který pořádala agentura Martin Production. Vystupující umělkyně na pódiu nabízely rozmanité styly, od šansonu přes pop, jazz, muzikál až ke gospelu. Účastníci koncertu tak měli příležitost se zaposlouchat do zpěvu Yvetty Blanarovičové, Heleny Blehárové, Jany Kociánové, Marcely Laiferové, Evy Mázikové, Marcelly Molnárové, Sisy Sklovské, TWiiNS či Andrey Zimányiové. A jaké písně zazněly? 

Taneční skupina VánokPrvní vystoupení večera a jediné ryzí taneční patřilo taneční skupině Vánok, která dokázala spojit zdánlivě nespojitelné, a to folklor a pop. Folklorní vystoupení na hudbu Michaela Jacksona přineslo do tradičního žánru zcela nový rozměr, rytmus písně se libozvučně prolínal s podupáváním šohajů. Možná jejich vystoupení znáte ze soutěže Česko Slovensko má talent 2012, kde se dostali do semifinále. Jak uvedl Roman Vojtek, moderátor koncertu, tato skupina byla účastníkem z nejvzdálenějšího místa Slovenska. Do Prahy vážili desetihodinovou cestu až z Veľkých Kapušan a urazili přitom vzdálenost osm set jedenáct kilometrů. 

Yvetta BlanarovičováDalší část večera již patřila zpěvačkám, kdy každá měla vyhrazen prostor na dvě písně. Doprovázel je přitom Big Band Českého rozhlasu, který dirigoval Vlado Valovič. Kromě slovenštiny se v textech prostřídala i angličtina, italština, či francouzština. Z muzikálů či hudebních filmů mohli účastníci koncertu slyšet například písně "Pátá", "Ššš" z Rebelů, "Memories" z Koček a "New York, New York" ze stejnojmenného filmu s Lizou Minneli a Robertem De Niro. Zvlášť vystoupení Yvetty Blanarovičové jistě potěšilo každého muzikálového fanouška, hudba Andrewa Lloyda Webbera zněla v podání orchestru fantasticky.

Marcella Molnárová

Zpívaly se i populární hity jako "All about that bass" v podání dua TWiiNS, v originále veleúspěšný singl Meghan Trainor. Některé zpěvačky přiděleného času využily k představení vlastní tvorby jako Marcella Molnárová ("Skús ma nájsť", "Až bude pokosená tráva"), Marcela Laiferová ("Slová", "Lampy už dávno zhasly"), či Eva Máziková ("Svetová", "Iná žena"). Marcella Molnárová navíc zapojila naprosto netradičně do svého vystoupení dirigenta – pomáhal jí při převleku šatů na druhou píseň. U Evy Mázikové trochu zamrzelo, že doprovod na její novinku "Svetová" byl pouze z hudebního podkladu. I když jde o úplně odlišný typ písní, byla bych zvědavá spíše na improvizaci zpěvačky v tom duchu, v jakém se nesla předchozí vystoupení, tedy v bigbandovém stylu. U druhé písně "Iná žena" se na obrazovkách objevoval videoklip, který byl sice vtipný, ale odváděl pozornost od zpěvačky na jevišti.

Sisa SklovskáMilovníci melodicky klenutých skladeb pak jistě ocenili Sisu Sklovskou a její "Vyznanie" od Mariky Gombitové. Ta si navíc v první písni zvolila jako doprovod operní trio La Gioia, mimo jiné také účastníky soutěže Česko Slovensko má talent 2011, kde získali třetí místo. Výborným zakončením celého programu bylo gospelové vystoupení Jany Kociánové, kterou doplnilo sbor Gospel Family, jejich píseň "Zahoď starosti" navodila pozitivní atmosféru. Dobrou zprávou je i to, že koncert měl dobročinný rozměr. Část z každé zakoupené vstupenky byla určena na podporu projektu Ligy proti rakovině prsu. Celkem se vybralo 64 200 korun.

Andrea ZimányiováAndrea Zimányiová dokázala svým emotivním podáním přítomné diváky přenést do světa šansonu a sklidila obrovský aplaus. Jako druhou píseň zvolila "Koně" od Vladimira Vysockého. Bohužel projekce promítaná na pódiu písni příliš nesvědčila, pro takové niterné podání songu byl digitální klus koní zcela nadbytečný. Další ze slovenských div, Hana Blehárová, vsadila na tradiční jazzovou lahůdku "Summertime". S duem Ricco a Claudia jako překvapení večera, a také jako náhrada za nedorazivší zpěvačky Lucii Šoralovou a Nelu Pociskovou vystoupil pořadatel akce Martin France. Ricco a Claudia jsou jistě povědomí příznivcům talentových soutěží, účastnili se totiž X Factoru 2014.

Krájení dortu na afterparty Na afterparty po skončení koncertu si mohli přítomní užít ještě jedno inovativní vystoupení taneční skupiny Vánok, tentokrát na hudbu "Gangnam style". Spojení tradic s modernou se nemusí setkat s odezvou u každého, ale mně se jejich odvaha líbí. Dovedla bych si představit, že půjdou ještě dál a moderní prvky by se mohly promítnout i na jejich oděvech. Vynikl by tak ještě více kontrast tradičních pohybů a moderní hudby. Organizátoři akce připravili také zpestření v podobě krájení dortu s vyobrazením hvězd večera. 

Jana Kociánová a sbor Gospel FamilyDíky benefičnímu koncertu, plném slovenských hvězd, měli diváci možnost slyšet naživo své oblíbené zpěváky, nebo si udělat přehled o rozmanitosti hudební scény našich sousedů. Takový průřezový koncert má i stinnou stránku, svého oblíbeného interpreta si během dvou vyhrazených písní nemůžete dostatečně užít. Mně se třeba po výborně rozjetých dvou písničkách Jany Kociánové zastesklo po plnokrevném koncertu. Záleží tedy na vás, pokud preferujete vícežánrový koncert a chcete si třeba pro sebe objevit nové idoly, je taková akce ideální volbou. 

Slovenské divy v Praze, 1. února, Lucerna:

Yvetta Blanarovičová, Helena Blehárová, Jana Kociánová, Marcela Laiferová, Eva Máziková, Marcella Molnárová, Sisa Sklovská, TWiiNS, Andrea Zimányiová

Hosté: La Gioia, Ricco a Claudia, The Gospel Family, Martin France, DFS a FS Vánok

Večer moderoval vtipný Roman Vojtek Mezi vystupujícími bylo několik účastníků talentových soutěží, například Ricco a Claudia Příznivci operních hlasů si přišli na své při vystoupení Sisy Sklovské Slovenské divy obdržely nádherně uvázané kytice
Účastníci afterparty měli možnost ochutnat i speciální hvězdný dort Na afterparty zaujal tanečník s elektrickými pohyby Koncert si nenechal ujít ani Felix Slováček Slovenské divy přišli podpořit i Vlastimil Harapes a Jitka Zelenková

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.