Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Oidipus Tyranus aneb Mytologie ve steelkách

Rockopera Oidipus Tyranus

V pořadí druhá rocková opera má již po své premiéře. Stejný tvůrčí tým, který má „na svědomí“ i Antigonu, připravil další antickou tragédii v rockovém balení. Tentokrát sáhl po Oidipovi. A jak se Sofoklovy tragédie zhostila libretistka Pavla Forest a skladatel Milan Steigerwald spolu s dalšími se vám pokusím zprostředkovat v následujích řádcích.

 

Pro ty z vás, kteří jsou také již také nějaký ten pátek ze školních lavic, malé připomenutí, kdo vlastně byl Oidipus. Thébané vítají krále OidipaOidipus je v řecké mytologii synem thébského krále Láia a jeho manželky Iokasté. Tato informace je v zásadě kvůli příběhu nejdůležitější, protože právě v jeho rodičích je tzv. zakopán pes. Oidipus Honza ToužimskýPodle věštby Oidipus totiž zabije otce svou vlastní rukou a ožení se s vlastní matkou, se kterou zplodí děti, které nakonec sám zahubí svým prokletím.

Nádherný námět na klasickou divadelní tragédii, ale rock? Antigonu jsem neviděla a tak jsem byla hodně zvědavá na to, jak bude tohle zvláštní téma zpracováno do podoby rockové opery.

Úterý, 13. dubna, 19,00, divadlo Metropolitní divadlo/Milénium

Kamil Střihavka coby ApollonNetuším, jak vypadá klasický návštěvník tohoto divadla, ale dnes seděli v hledišti převážně rockeři - křiváky, steelky, dlouhé vlasy, trička s nápisem Arakain. Sem tam bylo vidět i klasickou večerní róbu, ale jak říká spot jednoho nejmenovaného rádia „V každém je kus rockera“.

... jen zmar a zkáza v ThébáchSamotné představení začalo, jak se sluší a patří na premiéru, s půlhodinovým zpožděním. A hned od začátku se šlo tvrdě na věc. Celý příběh začíná sesláním moru na Théby bohem Apollónem. Boha Apollóna výborně zazpívala jedna z muzikálových legend, mj. i Jesus Christ Superstar, Kamil Střihavka. Apollón v jeho podání byl skutečně Bůh s velkým B na začátku.

Dialog mezi Kreonem a OidipemBeznaděje a chmury obyvatel Théb zahání právě Oidipus, který zlomí moc Sfinx uhodnutím hádanky. Thébané vítají Oidipa jako svého krále a vládce. V roli Oidipa se v první polovině rockopery objevuje Honza Toužimský, frontmen skupiny Arakain (proto ta trička některých diváků). Honza Toužimský má zřejmě štěstí na historické postavy – ať už je to král Artuš v Excalibru nebo Haimóna v Antigoně. Slepý věštec věští zkázu OidipaV druhé polovině roli Oidipa převzal Lukáš Písařík. Podoba s Honzou Toužimským takhle na dálku zřejmě čistě náhodná …

Přichází však slepý věštec Theirésiás alias další rocková legenda Lešek Semelka, který sdělí Thébanům, jak to ve skutečnosti s nalezencem Oidipem je. Že je vrahem vlastního otce a manželem vlastní matky. Iokasté v podání skvělé Pavly Forest si stěžuje, že je od té doby její pozorný manžel a výborný otec jak vyměněnýThébané….

Ale nebudu vám prozrazovat celý děj. Za prvé ho všichni jistě znáte třeba ze Starých řeckých bájí a pověstí Eduarda Petišky, a za druhé máte možnost 27. května jít se do Metropolitního divadla/Milénia za „lidovku“ 195 Kč na rockovou operu Oidipus Tyranus podívat sami.

Antigona v podání ŽántýCelé představení je koncipováno naprosto minimalisticky. Žádné kulisy, jen minimální využívání výsuvných žebříků a propadel, ovšem perfektně využitý celý prostor jeviště (třeba trámy v konstrukci bývalých jatek) i hlediště – tady mě naprosto dostal obraz Sisyfa valícího svůj kámen v říši boha Háda. Ohňových šou je v představení hodně Zde místo balvanu byl jehlan svařený z trubek a Thanatos se ho marně snažila valit mezi diváky po schodech nahoru. Následovalo skvělé žonglérské číslo, kdy se jehlan v rukou Thanatos přímo magicky mění v létající krychli. A vůbec různých žonglérských a akrobatických prvků a ohňových šou si divák v Oidipovi užije do sytosti. Celé představení působí dojmem (tedy aspoň na mě) středověkých her v tom nejlepším slova smyslu.

Lukáš Písařík coby OidipusA co se týče hudby – kapela přímo na jevišti (dvoje varhany, dvě sólové kytary, percusse, didgeridoo, bicí, baskytara) se tedy rozhodně nešetřila. Rock na plný pecky a ve skvělém provedení, v případě Sfingy ještě spojený s operním zpěvem …. (nepřipomíná vám to finskou kapelu Nightwish?).

Kostýmy: přesně podle mého vkusu – steelky (pro nezasvěcené – tvrdá obuv známé značky, variantou jsou příklad martensky) ve všech výškách, rockové oblečení, líčení, účesy… Červená a černá barva, kůže na kalhotách i pláštích….

Sfinga ala NightwishZkrátka a dobře – vynikající představení. Pokud se vám zalíbí již první polovina, tak věřte, že ve druhé se to ještě rozjede jednou tolik. Pokud někde byly technické chybičky, tak mě tedy unikly. Jsem typický divák konzument, a pokud se mi něco líbí, nechávám se tím bavit a mouchy nehledám.Režisér Oidipa Roman Štolpa

Závěr představení patřil zcela neformálnímu pojetí představení účinkujících, tvůrců představení a sponzorů. Načež si publikum vytleskalo a vypískalo ještě dva přídavky ze starší sestry Oidipa Tyrana Antigony.

Rocker je ve skrytu duše romantik, ať už si to připouští nebo ne. Jako rockera ho bude rocková opera bavit a jako romantika ho možná trochu dojme osud nešťastného krále Oidipa.

Na představení se podíleli:

Hudba a producent: Milan Steigerwald
libreto: Pavla Forest
režie: Roman Štolpa
choreografie: Tereza Atanas Georgievová
projekce: Linda Faitová
výtvarník kostýmů: Lucie Konopíková
lightdesign: Vladimír Neubauer
spoty: Michaela Fišerová, Miloš Offenbartl
zvuk: Zdeněk Rösler, Fredy Štengl
produkce: Veronika Bartošová

Hráli, zpívali, tančili a prováděli různé kousky:
Oidipus: Jan Toužimský, v druhé části představení Lukáš Písařík
Apollón: Kamil Střihavka
Theirésiás: Lešek Semelka
Laios: Petr Dopita
Kreon: Viktor Dyk
Antigona: Žántí
Isména: Daniela Langerová
Bohyně Moira: Miroslava Časarová
Iokasté: Pavla Forest
Hádés: Petr Opava
Posel: Josef Šutara
Pastýř: Ian Kodet
Thanatos: Tereza Atanas Georgievová
Mantó: Aneta Aberlová
Sfinga: Zuzana Dovalová
Nymfa: Barbora Kadlecová
Kateřina Kotová

Thébané:
Jana Jirkovská
Zuzana Šmejkalová
Šáren

Thébské děti:
Jasmína Georgievová
Marie Steigerwaldová
Jakub a Matěj Štolpovi

Kapela:
Milan Steigerwald - klávesy, Richard Scheufler sen. - baskytara, Richard Scheufler jun. - kytara, Jan Peš - kytara, František Hönig - bicí, Miloš Kočí - percusse, didgeridoo.
Symfonický orchestr SFJ pod vedením Daniela Wunche a v produkci Jana Čížka.

 

... a mor byl seslán na Théby Slepý věštec Lešek Semelka Ohňová šou v představení Iokasté v podání skvělé Evy Forest
Řecká triga Další ukázka skvělého využití prostoru divadla Apollonův výsuvný žebřík Poselství
Sfinga na plný výkon tn_MS10C-025952 Dechberoucí hra světla a stínu Po představení

Komentáře k článku

avatar IvaJakl
0
 
 
Článek mě nabudil a po jeho předčtení, se určitě ráda zajdu na Oidipus Tyranus aneb Mytologie ve steelkách podívat
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.