Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

My Fair Lady v Ústí nad Labem

Eliza Doolittlová v podání Jolany SmyčkovéMáte rádi pohádky o chudých dívkách, ze kterých se stanou princezny? V Ústí nad Labem určitě ano. Svědčí o tom mimořádný zájem diváků o muzikálovou adaptaci Pygmalionu G. B. Shawa – My Fair Lady, která v Severočeském divadle opery a baletu měla premiéru 7. května 2010 a vedle plánovaných repríz muselo být 18. června přidáno ještě jedno představení, aby byl tento zájem uspokojen.

Líza sice pochází z nuzných poměrů, ale má svou hrdostDěj tohoto již klasického muzikálu A. J. Lernera a F. Loewa určitě není třeba dlouze představovat. Profesor fonetiky Henry Higgins se vsadí se svým přítelem plukovníkem Pickeringem, že chudou květinářku Elizu Doolittlovou naučí během půl roku správně mluvit a uvede ji na královském plese jako dámu a aristokratku, aniž by někdo cokoliv poznal.

Muzikál doprovází velmi dobře pojaté choreografieNakonec se mu to opravdu podaří a z Elizy se stane opravdová dáma s výborným vychováním a ples úspěšně zvládne. Ale ani poté se nedočká od profesora Higginse pochvaly, a navíc si nedokáže představit, co si teď počne se svým životem a co bude dělat dál. Profesor se k jejímu budoucímu osudu tváří lhostejně, ale poté, co Eliza z jeho domu odejde, zjistí, že mu něco, nebo spíš někdo, schází.

''Déšť dští ve Španělsku...'' aneb Eliza poprvé promluvila jako dámaRežie a zároveň choreografie se ujal Gustav Skála. Choreografie v podání baletu Severočeského divadla byla vždy příjemným osvěžením celého představení. O scénu se postarala Eva Brodská. Základem scény je schodiště na jedné straně, které navazuje na ochoz po celé šíři jeviště. Celkově je scéna velmi funkční a během chvíle se změní z ulice na knihovnu profesora Higginse pouhým přidáním zadních stěn v podobě knihovny, na dostihové závodiště v Ascotu nebo na sál, kde se koná královský ples.

Zoltan Karpathy také nepoznal, že Eliza není aristokratkouVýtvarníkem kostýmů je Josef Jelínek a zejména ty dámské jsou opravdu krásné. Zvláště dostihy v Ascotu a královský ples jsou přehlídkou stylových a krásných šatů, a ani pánové ve svých smokinzích nezůstávají pozadu.

V hlavní roli Elizy Doolittlové se v Severočeském divadle alternují Jolana Smyčková a Eva Boháčková. Měla jsem možnost vidět Jolanu Smyčkovou, která se této role zhostila na výbornou. Eliza sice dokázala vystupovat jako aristokratka, ale srdce profesora Higginse zůstává ledově chladné...Na jednu stranu dokázala ztvárnit Elizu jako chudou dívku s opravdu hroznou výslovností, která se dokáže pohybovat v nemilosrdném prostředí chudoby, na druhou stranu i jako citlivou dívku, která se zamiluje do profesora Higginse a velmi ji raní jeho lhostejnost k ní. Ve zpěvu také ukázala své kvality a bylo radost ji poslouchat. A v písni "Bez tebe" mě opravdu pobavila část: „Střekov nám nespadne bez tebe…“. Škoda jen, že většina diváků tuto narážku na tamější historickou památku, hrad Střekov, nepostřehla.

... nebo že by se to změnilo?Zapřisáhlého starého mládence profesora Higginse si zahrál Radek Zíma. Zpočátku mi připadal trochu nevýrazný, zejména ve zpěvu, ale postupně si mě získal svým hereckým projevem, kdy jsem mu jeho samolibého profesora, který by sám potřeboval pár lekcí vychování, naprosto uvěřila. Role plukovníka Pickeringa, který uzavře s Higginsem sázku, se zhostil Petr Matuszek, který svým citlivějším přístupem k Elize skvěle doplňoval profesora a společně tvořili skvělou dvojici.

Vtipný Alfréd Doolittle (Tomáš Ondřich) a jeho dcera Eliza - do světa chudiny už nepatří, ale do světa aristokratů se ještě nezařadilaV dalších rolích nelze zapomenout na Miroslavu Kalašovou jako paní Higginsovou - matku Henryho Higginse, která tuto šarmantní dámu hraje se vší elegancí, a na Věru Páchovou jako paní Pearceovou - Higginsovu hospodyni. Radek Krejčí v roli Zoltana Karpathyho - Maďara, který se učil u profesora Higginse fonetiku a rozpozná prý každého podvodníka, byl opravdu vtipný a jeho výstup byl určitě nejkomičtější částí celého představení. Děkovačku si zasloužil celý ansáblDocela milé zpestření, i když vtipy na plzeňskou univerzitu se začínají v poslední době až moc opakovat. Menším zklamáním pro mě byl trochu nevýrazný herecký projev Jaroslava Kovacse v roli Freddyho Eynsford-Hilla, který se zamiluje do Elizy. I když jeho pěveckému projevu nebylo co vytknout.

Celkově je My Fair Lady příjemné a krásné představení, které bývá velmi často zařazováno do repertoárů divadel po celé České republice. A zpracování v Severočeském divadle v Ústí nad Labem mohu jen doporučit, určitě se dobře pobavíte a budete odcházet s pocitem příjemně strávených dvou a půl hodin. 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.