Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Osmý světadíl s Elánem

Osmý SvětadílJeště než objevím Osmý světadíl, musím absolvovat cestu krajinou plnou slunce, zeleně a klidu. Jen vítr sviští kolem mne. Po chvíli stoupání končí, jsem na vrcholu ... kopce a vstupuji do hotelu Mövenpick. Divadlo Kalich právě zde, spolu se třemi členy skupiny Elán - Vašo Patejdlem, Jožo Rážem, Jano Balážem a režisérem Jánem Ďurovčíkem představilo na tiskové konferenci další podrobnosti k muzikálu Osmý světadíl. Nebylo jich mnoho, více se dozvíme v průběhu června.

Ján Ďurovčík - spoluautor nápadu Muzikál Osmý světadíl není o skupině Elán, to vás mohu ujistit. Je to příběh o hledání, lásce a přátelství. V příběhu zazní melodie, které pomohou příběh vyprávět, nebo jej posunou dále. Ale ke známým či méně známým hitům skupiny Elán přibudou další dvě zcela nové melodie, se kterými půjde kapela v červnu do studia. „Máme je minimálně v hlavě“, odpověděl Vašo Patejdl na dotaz novinářů, v jaké fázi se nachází tvorba nových písní. „Slyšel jsem ty návrhy a jsou úžasné - ti tři, to je kapitola!“ dodal k tomu Ján Ďurovčík.

Jano Baláž zkouší teplotu svíčekPrvním překvapením - hlavně pro skupinu Elán - byl dárek od producenta Michala Kocourka: byl jím dort se třiceti svíčkami, věnovaný produkcí železnému jádru Elánu k již 30. výročí vzniku této legendární skupiny. Pánové si za potlesku produkce i přítomných novinářů dort převzali, prohlédli, Jano Baláž si ohřál ruce, a pak spolu s Jožo Rážem a Vašo Patejdlem oněch 30 svíček úspěšně sfoukli. Pak již započala samotná tisková konference.

Michal Kocourek spolu s Jánem Ďurovčíkem je autor nápaduV úvodu jsme se dozvěděli, že prodej předčil očekávání, dokonce i předprodej na muzikál Robin Hood, který byl mnohem více mediálně prezentován.

Nápad Michala Kocourka a Jána Ďurovčíka na tento muzikál je několik let starý, postupně se upřesňovaly detaily a po celou dobu se jednalo o právech na jednotlivé písně. Tisková konference Nakonec se podařilo, a už se ví několik písní, které v muzikálu budou.

Zazní např. písničky „Stužková“, „Valiace sa kamene“, „Kráľovná bielych tenisiek“, „Vymyslená“, „Láska moja“, „Neviem byť sám“, „Kaskadér“, „Voda, čo ma drži nad vodou“ a celá řada dalších nestárnoucích skladeb, na jejichž výběru se kapela spolupodílí. Také se podílí na scénické hudbě, a jak bylo již řečeno, veškeré činnosti kolem vzniku se odehrávají v tvůrčí atmosféře produkce i tvůrců.

Eláni nepostrádají ani vtipK obsazení Ján Ďurovčík dodal, že ať už v obsazení zazní jakékoli jméno, největší hvězdou tohoto muzikálu jsou písničky skupiny Elán. A ti, kteří konkurzem prošli, se dají nazývat 'muzikálovými monstry', neboť museli splnit vysoké požadavky produkce. Bylo jich málo, ale našli se. „Největším zádrhelem je zvláště velký hlasový rozsah třech pánů, sedících vedle nás. Jak víte, oni zpívají v tak velkém rozsahu, který není běžný. Vy chcete poslouchat Elán, a ne různé transpozice a upravené melodie,“ přiblížil hlavní problém konkurzů Ján Ďurovčík.

V hotelu MövenpickMuzikál Osmý světadíl je zcela jiný projekt, než show na TV Markíza s názvem Elán je Elán.

Po tiskovce jsem se šel zeptat pánů na jejich pocity z vývoje tohoto muzikálu.

 

Jožo Ráž: „Myslím, že je to ze života“

Jožo Ráž, jeden ze členů skupiny

Jak se hledá Osmý světadíl coby muzikál?
To je těžké, v tom musíte žít, prostě jednou to přijde.

Jak jste prožívali natáčení desky Osmý světadíl?
No tak to byla komedie. My jsme natáčeli ve starém studiu v Pezinku. Nebylo zapnuté topení, voda v kohoutku byla zamrzlá, takže já jsem zpíval v beranici a rukavicích.

Slavnostní sfouknutí svíček

Reflektují postavy z muzikálu vaše osobní prožitky?
Ano.

Jak moc se blíží skutečným zážitkům?
Tak docela dost. Myslím, že je to ze života a že my všichni o tom víme, protože jsme to prožili.

Hlavní tvůrci muzikálu

Mohli by se diváci z Osmého světadílu i poučit?
Já myslím, že určitě, stoprocentně. Všichni se můžeme poučit.

Když jste tedy vybrali některá muzikálová monstra, měli jste před sebou obraz vás před řekněme třiceti lety?
Tak já jsem je zatím nevybral, musím říct. Ani jsem na konkurzech žádné takové monstrum nepotkal.


Ján Ďurovčík: Osmý světadíl se musí hledat hlavně srdíčkem

Konference je v plném proudu...

Jak se hledá Osmý světadíl coby muzikál?
Osmý světadíl se musí hledat hlavně srdíčkem, to je základ, jinak ten světadíl nikdy nenajdete. Potom k tomu musíte přidat strašný kus profesního základu u všech tvůrců, pokud se to spojí, a potom najdete to božské místo na zemi, kde je Osmý světadíl.

Už se rýsuje?
No jasně, kdyby se nerýsoval, tak bychom tu nebyli, skrývali bychom se. Rýsuje se, rýsuje, scénář už je v podstatě napsaný, teď už se rýsují další věci.

V hotelu jsme mohli zaslechnout i smích

Jaká jsou monstra do Osmého světadílu, které jste zatím viděl?
Máme některá, o kterých víme, že už jsou muzikálová monstra a některá, o kterých doufáme, že budou.

Jak jste se podílel na tvorbě celého příběhu?
Tak já jsem spoluautor libreta. Je to moje asi už osmá spolupráce s Petrem Pavlacem a Borisem Filanem, autory libreta. Momentálně máme na Slovensku nejúspěšnější muzikál Čajíčky, který jsme napsali s Peterem Pavlacem a máme kromě toho asi pět dalších inscenací. Vzniká standardně tak, jak vždy, já vyrábím takový ten scénář, slovosled, chronologii, scénu, pointy a Peťo dělá texty a já je potom následně opravuji.

Jaká jména účinkujících ve spojitosti v dílem nakonec uslyšíme?

Jak vlastně vzniknul ten nápad, kdo s ním přišel jako první?
Nevím, jestli je podstatné, kdo s tím přišel jako první, aby to teď nevyznělo nějak divně. Zkrátka nápad vznikl a je tu a stále bude, a kdo měl ten nápad, není v této chvíli podstatné.

Říkal jste to, že je to na druhé čtvrtině cesty k dokonalému muzikálu ve vašem pojetí, v čem to překročí Robina Hooda?
Hlavně nároky na jednotlivé herecké složky. Ale víte, my nechceme překonat Robina Hooda, je to jen trochu jiným způsobem dělané. To je všechno. To není, že tohle je dobré a tohle je špatné, je to prostě dělané trošku jiným způsobem.

Jaký příběh si pro nás tvůrci připravili?Prošli do těch mužských výběrů někteří účastníci reality show Cesta ke slávě?
Já vám odpovím jinak. Cesta ke slávě je pro mě v tuto chvíli neexistující věc, ale samozřejmě že rád spolupracuji s lidmi, které jsem poznal či s nimi spolupracoval. Máme samozřejmě rozmyšlené některé lidi, kteří prošli našimi vnitřními nebo normálními castingy, a jsou tam i lidé z Robina Hooda.

Kdybyste měl jednou větou pozvat diváky, jak byste je pozval na Osmý světadíl?
To je těžké, zvát nyní, když je všechno zatím jen na papírech nebo v našich hlavách. Ale můžeme diváky pozvat na to, že se všichni budeme snažit vytvořit plnohodnotný, krásný muzikál.

 

Aktér populární skupiny Vašo Patejdl

Vašo Patejdl: „Doufám, že fanouškové budou mile překvapeni“

Jak se hledá muzikálová cesta k Osmému světadílu?
Je to těžké, určitě. Ale zase na druhou stranu, jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Pokud to všechno zvládneme, a vyjdou nám všechny věci, které chceme, aby vyšly, tak si myslím, že se dostaví úspěch. Když chce člověk být nejlepší, musí dělat nejlepší věci. To v každém případě.

Když jste seděl u druhého kola konkurzu, viděl jste tam někoho, z koho vám „spadla čelist“?
To úplně ne. Viděl jsem na těch lidech, že měli velkou trému. Na druhé straně, nebyl jsem ani zklamaný, ale myslím si, že je tam mnoho práce. Krájení ''třicetiletého'' dortu...Občas mi u těchto mladých interpretů chybí trošku ten projev. Zazpívat správně tóny je jedna věc, mít vysoký hlas věc druhá, ale otázka emocí, aby to bylo přisvědčivé, je věc třetí. Myslím, že na tom ještě musíme trošku zapracovat.

Jak vzpomínáte na natáčení desky Osmý světadíl?
No to bylo velké dobrodružství. Hlavně jsme byli šťastní, že se nám to podařilo, tehdy se desky tak lehce netočily. Tehdy se musely schválit všelijakými komisemi a my jsme desku natočili po nějakých deseti letech naší existence nebo dokonce ještě déle. V podstatě když jsme se dostali do studia, tak už to bylo dobré, my jsme ty písničky měli ozkoušené na koncertech, měli jsme je zažité, takže to nahrávání bylo dobré. Mnoho lidí muzikál jistě napjatě očekává I když náročné v tom, že tehdy nebylo studio v Bratislavě přímo, bylo v Pezinku, a my jsme každé ráno museli do studia na zámečku cestovat. Bylo to úžasné, protože jako mladým se nám splnil sen a natočili jsme tehdy LP-čko. A v podstatě jsme zůstali slavní, takže to bylo úžasné.

Víte, kolik těch vašich známých písniček bude v novém muzikálu?
Ten počet přesně nemáme, zhruba okolo dvaceti písniček, ale to je plus minus.

Více informací o připravovaném muzikálu vám přineseme v červnu

Na co byste pozval diváky v tomto muzikálu?
Já doufám, že fanouškové budou mile překvapeni, co se všecko dá s našimi písničkami udělat. Nemyslím, že bychom je měnili úplně, některé zazní skoro ve stejné podobě, v jaké je hrajeme, ale určitě budou části nebo některé momenty, které budou překvapivé. Těším se, že budou překvapivé z muzikantského hlediska. Jsem vděčný režisérovi, že mi dal možnost pohrát si s některými muzikantskými věcmi, nemyslím jen muzikálovými, ale muzikantskými v pravém slova smyslu.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.