Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Slečna Netýkavka učarovala karlínskému publiku

Sladká a nevinná Zuzana BenešováMam'zelle Nitouche neboli Slečna Netýkavka - i tak se občas říká operetnímu kusu, který měl v Karlíně premiéru tento čtvrtek 31. ledna 2013. Máte - li po perném pracovním dni chuť si oddechnout a dobře se pobavit, pak je opereta Mam'zelle Nitouche pro vás přesně to pravé. Líbivá, lehká směs operetních melodií v podání Hudebního divadla Karlín má i v tomto případě svoje nezaměnitelné kouzlo. Úsměvný, nenáročný příběh v režii Gustava Skály potěší diváka a vtáhne ho nenásilně do prostředí kláštera a divadla.

Budoucí ženich Marián Vojtko jde okouknout svou nevěstu do klášteraHudba z pera autora Florimonda Hervé rozhodně spadá do ranku příjemně poslouchatelných melodií, a jistě si při ní budete spokojeně podupávat nožkou. Zdařilý je i překlad Oldřicha Nového, který hraje divákovi na úsměvnou notu. Atmosféru ještě umocní velmi krásné kostýmy výtvarníka Romana Šolce. Herecké a pěvecké výkony sólistů jsou ještě dokresleny brilantním výkonem karlínské taneční a pěvecké company, která tradičně dává inscenacím na tomto jevišti ono nezaměnitelné kouzlo typické právě pro toto hudební divadlo. Výkon tohoto tělesa bývá často velmi nespravedlivě opomenut v rámci okouzlení sólisty, ale věřte mi, že bez karlínské company by žádná opereta ani muzikál nebyl úplný. Tímto jim tedy vzdávám čestný hold.

Denisa je žena mnoha tváří, stejně tak jako Zuzana BenešováNyní se pojďme podívat na premiérové obsazení operety. V hlavní roli Denisy de Flavigny exceluje půvabná a nesmírně talentovaná Zuzana Benešová, jejíž naprosto křišťálový hlas vás dozajista uchvátí. Tuto mladou dámu jsme již měli možnost na jevišti slyšet v muzikálech skladatele Zdeňka Bartáka Baron Prášil nebo Romeo a Julie. Nicméně v roli schovanky Denisy je Zuzana Benešová opravdu kouzelná a odzbrojující. Krom úžasného hlasu má v této roli možnost uplatnit i svůj činoherní talent, a nutno říci, že této možnosti využila beze zbytku. Její přeměny mezi zbožnou klášterní schovankou a vychytralou potvůrkou, která obelstí nejen Célestina a matkou představenou, ale dokáže mazaně ovládat i celou četnickou stanici i s majorem, jsou opravdu vydařené.

Ani Célestin v podání Bronislava Kotiše nedokáže mazané schovance odolatV roli učitele Célestina Zuzaně s grácií úspěšně sekunduje Bronislav Kotiš, který svou roli nebo spíše dvojroli také naprosto ovládl. Jeho půtky o zpěvačku Corinnu s četnickým majorem de Chateau-Gibus v podání Vladislava Beneše jsou opravdovým zážitkem a hereckým koncertem, který útočí na vaše bránice a nenechá vás odpočinout od smíchu. Oba pánové předvádějí na jevišti neuvěřitelné kousky. V roli snoubence Fernanda de Champlatreux máte možnost vidět stálého hosta Hudebního divadla Karlín – Mariána Vojtka. Marián sice tentokrát nemá mnoho prostoru k vyjádření, role nepatří k těm hlavním, nicméně ho zcela určitě nepřeslechnete.

Ředitel dovadla - Vladimír Brabec a Corinna - Pavla Břínková v družném hovoruV dalších rolích jsme měli možnost vidět například stálici Karlína – Pavlu Břínkovou, coby Matku představenou a Corinnu, Tomáše Trapla jako Loriota, Václava Noida Bártu jako Režiséra (nutno připomenout, že tato role je tentokrát pouze činoherní nikoli pěvecká), a Vladimíra Brabce jako Ředitele divadla. Zcela stranou bych si nechala roli Inspicienta, kterého ztvárňuje Jan Urban. Tato hravá role sice také nepatří mezi ty stěžejní, nicméně, to, proč ji zmiňuji takto samostatně, je fakt, že pojetí Jana Urbana prostě nepřehlédnete. Nebudu prozrazovat konkrétně proč, abych vás neochudila o moment překvapení, avšak mohu doporučit jedno – rozhodně nezapomeňte v průběhu představení stočit zrak do pravého rohu jeviště, budete překvapeni.

Hravý Jan Urban při svém specifickém tanečkuO čem, že opereta vlastně je? Vlastní příběh začíná v klášteře, kde spolu se schovankou Denisou potkáváme učitele hudby Célestina. Co však tyto dvě postavy vlastně spojuje? Není to nic menšího než velká láska k hudbě. Dovídáme se, že organista Célestin žije vlastně dvojím životem. Přes den vyučuje klášterní schovanky hudbě a večer zkouší tajně svou novou operetu v divadle. Avšak ani zdánlivě dokonalá a ctnostná Denisa není takový andílek, jak se navenek zdá. Matku představenou dokáže velmi úspěšně ošálit svým nevinným zevnějškem, ale ve skrytu duše touží po dobrodružství, a hlavně po divadle.

I Tomáš Trapl coby Loriot se v operetě vydovádělTajně studuje partituru operety svého učitele a snaží se vyklouznout z kláštera na její premiéru. A když se pak náhle dovídá o tom, že se má vdávat a odjet za svým ženichem do Paříže, naskýtá se jí jedinečná příležitost, jak se na premiéru dostat. Právě Célestin ji má totiž do Paříže doprovodit. Obalamutí tedy svého průvodce, a když odchází do divadla na premiéru své operety, tajně vyklouzne za ním. Shodou okolností se stane, že hlavní subreta divadla odmítne ze žárlivosti nadále zpívat hlavní roli, a tak právě tuto roli dostává mladičká Denisa, která se k této situaci náhodou připlete. Nechtěně se tak stává operetní debutantkou a miláčkem publika.

Četník jako řemen - Vladislav BenešAby však náhod nebylo málo, potkává v divadle ještě svého budoucího manžela důstojníka Fernanda de Champlatreux, do kterého se zamiluje na první pohled, aniž by tušila, že je to její snoubenec. A jak už to bývá ani Fernand mladé umělkyni nedokáže odolat. Oba dva tak následně odvolávají svoje zasnoubení. Inu, láska přece dokáže vyvolat velké zmatky. Zda však tento příběh skončí šťastně, vám záměrně neprozradíme, běžte se na něj podívat do Hudebního divadla Karlín! Stojí rozhodně za vidění.

Komentáře k článku

avatar Ivana Longauerová
0
 
 
Výborná!!! doporučuji
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.