Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Addamsova rodina útočí na bránice diváků v Karlíně

Chemie mezi Morticií a Gomezem je nepřehlédnutelnáByl poměrně vlídný listopadový večer a světla karlínského divadla zářila do dáli. Chystala se totiž premiéra dlouho očekávaného kusu Addams Family. Do divadelního foyer se scházeli pomalu VIP hosté a zvědaví novináři, kteří mapovali divadelní prostor, aby ulovili nejzajímavější osobnost. Elegantní dámy odložily v šatnách své kabáty, aby se zaskvěly v nejrůznějších večerních robách a za doprovodu galantních pánů se vydaly usednout do divadelního hlediště. Světla zhasínají a premiéra může začít. Pojďme se společně pobavit...

O zajímavé rekvizity není nouzeMuzikálové dílo (hudbu složil a původní texty napsal Andrew Lippa) by se dalo velmi zdařile zařadit do kategorie „rodinný muzikál“, ačkoli v tomto ohledu bych si dovolila poněkud zapochybovat nad některými vulgárnímy výrazy, dle mého soudu zcela zbytečnýmy. Ale jelikož jejich užití mělo únosnou míru, tak návštěvě mladší generace vlastně nijak nebrání. Na první pohled vás však zaručeně oslní práce maskérů, která je dokonalá. Věřte mi, že nevědět, že pod maskou Lurche se skrývá Václav Noid Bárta, tak to opravdu nepoznám. A úplně stejně vás odrovná i kouzelný strýček Fester, nebo babička v podání vitální Pavly Břínkové. Vskutku dokonalá práce, nelze než obdivovat. I kostýmy Sylvy Hanákové jsou velmi pěkné a skvěle dokreslují muzikálovou atmosféru, stejně tak scéna Daniela Dvořáka není sice přehnaně velkolepá, ale velmi dobře vystihuje vše co je třeba. Zvláště roztomilá je masožravá rostlinka.

Martin Sobotka jako strýček Fester je vskutku neodolatelnýSamotný příběh muzikálu vychází z principu černého humoru poněkud výstřední a zvláštní Addamsovy rodiny, která rozhodně nepodléhá dogmatům klasické společnosti. Muzikál vlastně stojí na třech milostných vztazích - mladé a dospívající dcery Středy a mladíka z běžné “normální” americké rodiny Lucase, dále pak rodičů tohoto mladíka Alice a Mala, a hlavně velmi neotřelé hlavní dvojice - vášnivé Morticie a Goméze. Zápletka příběhu není nijak složitá - Středa se tajně zasnoubí a pozve svou nastávající rodinu na seznamovací večeři. Avšak zádrhel tkví v tom, že se tuto novinku bojí sdělit svojí poněkud tyranské a temperamentní matce, které se potenciální rodina zprvu vůbec nelíbí.

Zosobněná vášeň na parketuSvoje tajemství tak Středa sdílí pouze se svým otcem, kterého tím přivede do poněkud zapeklité situace, jelikož jeho vztah s manželkou je založen na naprosté upřímnosti bez tajemství. Goméz tak bojuje mezi loajalitou k dceři a láskou k manželce. A jelikož čert nikdy nespí, samozřejmě vyjde najevo toto tajemství a také fakt, že Goméz o něm věděl, a tak se nespoutaná a nekompromisní Morticia cítí podvedena a chce svého manžela opustit. A aby nebylo zvratů málo, vypadá to, že se i mladá dvojice Středa a Lucas rozejdou, jelikož mladý Lucas neprojevuje dostatek temperamentu a spontánnosti, který od něj Středa očekává.

Velmi neotřelá dvojice - Alice a MalBratr Středy – malý Pugsley, který se bojí , že ztratí svoji sestru, když je zamilovaná, podstrčí omylem jakýsi lektvar místo Středě matce Lucase, a rozpoutá tak v jinak velmi nenápadné dámě netušené vášně, a tím vlastně zachrání poněkud nudné a vyčpělé manželství Lucasových rodičů, kteří pocítí opětovně staré touhy. Je to vlastně takový klasický holywoodský happyend se vším všudy, okořeněný černým humorem pod režijní taktovkou Antonína Procházky. Premiérové herecké výkony nelze než pochválit. Vyzývavé a dominantní Morticie se ujala Lucie Bílá a dovolila bych si říci, že si roli vyloženě užívala. Nenechala nikoho na pochybách, že pánem domu i situace je jedině ona a stále zamilovaného Goméze má prostě obtočeného kolem prstu.

Budoucí rodina se seznamujeGoméze – oddaného manžela - ztvárnil velmi přesvědčivě Jaromír Dulava, který byl svou krásnou manželkou naprosto posedlý. Dával divákům pocítit, že je pro něho vzduchem, který dýchá a vášnivě svou ženu miluje, jak sám poznamenal :„nejméně jednou denně“.Zvláštní postavou je Alice v podání Ivy Pazderkové, která předvedla nejen, že umí skvěle zpívat, ale také, že jako herečka umí ukázat celou škálu tváří - od konformní uťápnuté manželky až po nezkrotnou dračici. Ostatně fakt, žese Iva umí s ironickým humorem vypořádat velmi dobře, jistě dokázala ve své jiné roli „Blbé blondýny“.

Vztah mezi otcem a dcerou je vždy velmi intenzivní Mladou Středu si v první premiéře zahrála Veronika Mertová, zatím trochu neznámá muzikálová tvář, kterou už jsme ale měli možnost vidět v muzikálu Andílci za školou. Hudebně jistě zajímavý talent, a i herecky sekundovala svým kolegům se ctí a předvedla zamilovaného a poněkud výstředního teenagera velmi přesvědčivě. Zvláštní postavou je Lurch v podání Václava Noida Bárty, který sice nemá moc prostoru ke zpěvu a mluveným replikám, ale zaručeně ho nepřehlédnete. Jeho postava vyvolavá asi největší úsměv na tvářích diváků. Mimořádně kouzelná postava je také strýček Fester - v podání Martina Sobotky, který je asi největším bláznem celé rodiny a musíte ho prostě milovat, tak jako on miluje svou Lunu.

Ani babička za výstřední rodinou nezaostáváA nutno zmínit ještě roli babičky - v podání Pavly Břínkové, která dokresluje bláznovství celé rodiny a bez ní by to zkrátka nebylo ono. Tato karlínská stálice snad vůbec nestárne a neustále nás překvapuje svojí vitalitou a láskou k hudebnímu divadlu ve všech podobách. Před touto dámou je třeba smeknout. Věřím, že i když jsem někoho opoměla jmenovitě zmínit, tak mi odpustí, protože všichni předvedli skvělý výkon. Chcete-li si po perném dni oddychnout a pobavit se, pak je Addamsnova rodina přesně to pravé. Vyražte tedy za těmito vášnivými snílky do Hudebního divadla Karlín za příjemným večerem.

 

Tvůrčí tým
Hudba a texty Andrew Lippa
Libreto Marshal Brickman a Rick Elice
Překlad a české texty Adam Novák
Režie Antonín Procházka
Scéna Daniel Dvořák
Kostýmy Sylva Zimula Hanáková
Choreografie Pavel Strouhal
Hudební nastudování Jan Chalupecký

 

Obsazení 1. premiéry
Goméz Jaromír Dulava
Morticia Lucie Bílá
Wednesday Veronika Mertová
Lucas Tomáš Löbel
Fester Martin Sobotka
Alice Iva Pazderková 
Mal Bronislav Kotiš
Pugsley Tomáš Ringel
Babička Pavla Břínková
Lurch Václav Noid Bárta
Dirigent Kryštof Marek

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.