Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Rock a opera v Music City

Kapela 4 Rockeři v plné paráděV Music City Praha se 25. března 2024 konala veřejná generálka nového projektu spojení rocku a opery. Seskupení má na svědomí Pavel Malínský, který je zároveň producentem skupiny. Kapela, která si říká 4 rockeři (s operní pěvkyní), se skládá z tří bezva chlápků a jedné ženy. Jako prvního muže zmíním Jiřího Zonygu, který vešel do našeho povědomí jako vítěz soutěže X Factor v roce 2008. V současnosti je členem Rock opery Praha a působí v muzikálových scénách Hudebního Divadla Karlín a Hybernia. Také je součástí seskupení Větry z jihu, které vychází z lidových písní a historických balad.

Milan hrál s kapelou i bez nástrojeDalším členem je Jan Vytásek, který vystupuje se svojí kapelou Jan Vytásek & Blackbirds jako zpěvák a skladatel. Byl hostujícím frontmanem Queen tribute kapely Prague Queen. Poslední mužský člen je Milan Devinne, který působí jako zpěvák a příležitostný herec. Ovlivněn kapelou Queen se objevil ve filmu Bohemian Rhapsody. Je manažerem Petera Freestonea, jež býval osobním asistentem Freddieho Mercuryho, a já jsem měla tu čest a možnost vidět ho na vlastní oči a udělat si s ním foto, neboť si přišel poslechnout dnešní koncert. Jedinou ženou v kapele je Leona Šenková, která se objevila v soutěži Superstar v roce 2009. V současnosti je moderátorkou Rock rádia, ale působila i v různých rockových a metalových kapelách.

Operní diva?!Ještě zmíním pár slov o hostovi kapely Monice Sommerové, která jako operní a muzikálová zpěvačka skvěle obohatila svým zpěvem tento projekt. Monika se od roku 2014 stala sólistkou muzikálu Fantom opery v roli Christine Daaé a nově v roli Fantiny v muzikálu Bídníci. A teď konečně něco ke koncertu, a jak vše probíhalo. Na programu bylo celkem 17 skladeb. Úvodní píseň „Sweet Dreams“ od skupiny Eurythmics přišli zazpívat všichni 4 rockeři a s troškou rockového koření nezněla vůbec špatně. Písnička „The Way to Your Heart“ v zajímavém podání předvedli Milan s Honzou. Ovšem píseň od Marie Rottrové a Pavla Bobka „S tím bláznem si nic nezačínej“ v podání Leony a Jiřího opět s příchutí trošky toho rocku zněla neuvěřitelně dobře.

Jirka hraje na imaginární klávesyPak přišel na řadu host - Monika Sommerová, která svým krásným operním hlasem zazpívala píseň „Tenkrát na západě“ geniálně intepretovanou Věrou Špinarovou, ale tady nebylo potřeba ani slov, aby mi po těle naskočila husí kůže. Dalším velkým překvapením byla píseň „Atlantida“ od Miroslava Žbirky a slyšet ji z úst všech čtyřech rockerů byl opravdu zážitek. Díky tomu se píseň stala dialogem mezi jednotlivými zpěváky, a tím nabídla nevšední prožitek. První polovinu koncertu zakončila Leona písní od Amy Winehouse „Bach to Black“, a k této verzi nebylo co dodat.

Dva za vodou v rákosí…Druhou polovinu zahájila Monika Sommerová písní „Plavalaguna“ z filmu Pátý element, která se nádherně poslouchala. Milan nás pak překvapil písní „Kdybych já byl kovářem“, kterou ovšem přebásnil do angličtiny a uvedl ji pod jednoduchým názvem Carpenter. Píseň „Lásko ztracená“ od Jana Neckáře si střihli Jiří a Jan. Překvapivě nevšedně zněla verze písně od Evy Pilarové a Waldemara Matušky „Tam za vodou v rákosí“ v podání Leony a Honzy. Lidovka „Zafúkané“ od skupiny Fleret zazněla od všech 4 rockerů.

Dva Fantomové a drsná ChristineSe známou peckou z muzikálu Fantom opery přišla Monika Sommerová, jejíž zpěv mě doslova přikoval na židli. A koneckonců i vzhled - drsný výraz, tmavé líčení - kdepak křehká Christine! Rockerka každým coulem!  Ovšem to největší překvapení přišlo ke konci. Na počest 200 let od narození Bedřicha Smetany byla nahrána skladba „Vltava“, kterou nám představili 4 rockeři v čele s Monikou Sommerovou - nevěřila jsem vlastní uším, že klasická skladba v rockovém podání může znít tak famózně. Bylo to tak zajímavé, že bych si to klidně zopakovala. Na  stránkách 4rockeri.cz je skladba „Vltava“ ke zhlédnutí a poslechu, a tak se můžete zaposlouchat do úžasného propojení klasiky s rockem.

4 rockeři se pro dnešní večer loučí…Diváci nezůstali chladní, tleskali a 4 rockeři zažili standing ovation - a nutno dodat, že zaslouženě. Posluchači se jejich přítomnosti nehodlali vzdát, a tak se zpěváci i z kapelou museli vykoupit přídavkerm. Závěr koncertu patřil písni „Hush“, který byl jako přídavek a zároveň poděkování diváků, a tím se 4 rockeři s operní pěvkyní rozloučili. Koncert jsem si velice užila a odcházím v dobré náladě. Budete-li mít možnost, tak se nebojte navštívit koncert 4 rockerů - nejbližší koncert je 11. dubna ve Slaném. Určitě nebudete litovat, a odnesete si tak příjemný zážitek.

 

4 Rockeři & operní pěvkyně
4 rockeři i s kapelou Jan Vytásek Na bubny kouzlil Tomáš Vokurka Jiří svádí Leonu
Peter Freestone si koncert také užíval Skvělé kytarové sólo 4 rockeři v akci Petr Malínský stojí za touto kapelou

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.